Неаполітанська сміттєва криза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Не прибране сміття в Неаполі, 2010

Неаполітанська сміттєва криза — ситуація зі сміттям з 2007 року по теперішній час на півдні Італії та, зокрема, в Неаполі, викликана гострим суспільно-політичним протистоянням, соціальними проблемами та відсутністю політичної волі щодо вирішення проблем зі зберіганням та переробкою сміття.

Причини виникнення кризи[ред. | ред. код]

Аналітики пов'язують проблему з діяльністю неаполітанської «сміттєвої мафії», яка заробляє на нелегальній утилізації відходів і зацікавлена в тому, щоб «сміттєва проблема» не вирішувалася[1].

Спроби подолання кризи[ред. | ред. код]

У 2008 році прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі обіцяв розібратися з проблемою сміття, але до сих пір істотних змін не відбулося. Загострення ситуації настало в листопаді минулого[якого?] року, коли під тиском громадськості були закриті звалища, але нових місць для складування, знищення або переробки відходів влада міста не надали.

Восени 2007 року уряд країни вжив спроб вивезення сміття з Неаполя на острів Сардинію, але наразився на масові протести місцевого населення та екологів, які виступили проти перетворення острова в нове звалище.

Також була домовленість з Німеччиною, яка погодилася переробити італійське сміття на своїх сміттєпереробних заводах. Проте, пізніше з'ясувалося, що частина відходів з області Кампанія радіоактивні[2], а тому потребують особливих технологій переробки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ЄС закликає Італію до розв'язання "сміттєвої кризи". tsn.ua. 19.05.2008. Архів оригіналу за 31 жовтня 2016. Процитовано 30 жовтня 2016.
  2. Італійське сміття - радіоактивне?. Архів оригіналу за 19 вересня 2009. Процитовано 5 липня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]