Никифор Ватац

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Никифор Ватац
Народивсяневідомо
Дідимотіхіон
Помербл. 1090
Діяльністьвійськовослужбовець
Титулмагістр
Посададоместік схол
Термін1065—1071 роки
ПопередникРоман Склір
Наступник?
Конфесіяправослав'я
РідВатаци
БатькоІоанн Ватац
Діти2 сини?

Никифор Ватац (*д/н — бл. 1090) — військовий діяч Візантійської імперії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з провінційної знаті з феми Фракія. Син Іоанна Ватаца. Розпочав кар'єру у місцевих тагмах. Ймовірно не брав участі разом з братом Іоанном Ватацом Молодшим, тагмофілаком і стратегом, у заколоті Льва Торніка проти імператора Костянтина IX. У 1057 році підтримав заколот Ісаак Комніна. Того ж року отримав титул вестарха (або веста) та посаду стратега Самоса. Потім стає претором феми Егейських островів, а потім дуки Егеї.

В подальшому став однією з довірених до Костянтина Дуки осіб, підтримуючи останнього у досягненні імператорського трону, що сталося 1059 року. 1060 року стає магістром, проедром й дукою Болгарії. Відповідав за захист придунайських областей від окремих нападів печенігів. Загалом намагався дотримуватися угоди з ними.

1065 року після смерті доместіка схол Заходу Романа Скліра призначається на його посаду (також відомий як дука Заходу). Зумів у цілому зберегти контроль імператорського уряду над балканськими володіннями. У 1071 або 1072 році втратив посади, можливо внаслідок того, що Дуки, що прийшли після Романа IV не довіряли Ватацу.

Був членом синкліту, брав участь у політичній діяльності. Втім не підтримав повстання Никифора Бриєннія. У 1080 році новим імператор Никифор III надав Никифору Ватацу ранг куропалата. У 1081 році перейшов на бік Олексія Комніна, завдяки чому зберіг свій статус. Був у почті імператора Олексія I, отримав призначення мегадуксом (очільником усіх військово-морських військ). Помер близько 1090 року.

Родина

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • LAUREN T V. Deux nouveaux gouverneurs de la Bulgarie byzantine: Le proedre Nicephore Batatzes et le protoproedre Gregoire // RESEE. 1969. Vol. 7. P. 144
  • SEIBT W. Die byzantinischen Bleisiegel in Osterreich. 1. Teil: Kaiserhof. Wien, 1978. S. 242—243, no. 113
  • MAKSIMOVIC L., POPOVIC M. Les sceaux byzantins de la region Danubienne en Serbie // SBS. 1993. Vol. 3. P. 116—117