Новачків Андрій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Новічков
рос. Новичков Андрей Александрович
Народився 23 лютого 1997(1997-02-23) (27 років)
Москва
Росія Росія
Громадянство Росія Росія
Діяльність телеведучий, Громадський діяч

Андрій Олександрович Новічков (нар. 23 лютого 1997) — російський журналіст і градозащитник, координатор громадського руху «Архнадзор», кореспондент інтернет-видання "Грани.Ру".

Біографія[ред. | ред. код]

Андрій Новічков народився 23 лютого 1997 року в Москві. З 2014 року - координатор громадського руху "Архнадзор", що займається збереженням пам'яток у Росії. З 2013 року - спеціальний кореспондент політичного інтернет-видання "Грани.Ру".

У 2016 році став ведучим авторської програми "Наступ на спадщину" і розповідає як у Росії знищуються пам'ятники історії і архітектури.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

У градозащите з 2011 року; тоді ж, у віці 14 років, був побитий невідомими в масках під час захисту будинку у Великому Козихінському провулку[1]. З 2014 року Андрій Новічков є одним з лідерів громадського руху "Архнадзор", що бореться за збереження в Москві і Московській області, а також в інших містах Росії історичних пам'яток, ландшафтів і видів. Новачків брав участь у врятуванні від руйнування таких значущих для столиці об'єктів, як Будинок Волконського на вулиці Воздвиженка з роману "Війна і світ"[2] та Шуховской вежі[3][4]. У 2015 році організував табір захисників Парку Дружби, який планувалося забудувати[5][6].

У 2012 році під час акцій протесту проти вирубки Цаговського лісу у місті Жуковський, на Андрія Новичкова, як на журналіста видання "Грані.Ру", було скоєно напад з боку співробітників Приватного охоронного підприємства[7]. "Швидкою допомогою" було зафіксовано струс мозку після удару невідомого кулаком в обличчя. У 2013-2014 роках Андрій Новічков, разом з телеведучою Тетяною Лазарєвою, актрисою Тетяною Догілєвої і захисницею Хімкинського лісу Євгенії Чирикової протистояли знесення будинку в районі Патріарших ставків у центрі Москви[8].

З лютого 2016 року по теперішній час - ведучий програми "Наступ на спадщину". Знімальна група їздить по регіонах Росії і показує, як знищуються пам'ятники історії і архітектури. Основна специфіка програми полягає в тому, що ведучий з операторами не соромлячись проходять на будівельні майданчики і в кабінети чиновників і змушують звертати увагу на проблеми у сфері збереження спадщини міст[9][10].

Програма «Наступ на спадщину»[ред. | ред. код]

З лютого 2016 року Новічков веде цикл передач у жанрі «несподіваною телепроверки», де розповідає про знищення пам'ятників історії і культури в різних містах Росії. Передача розкриває проблеми з охороною історичної спадщини у значній кількості старих російських міст[11] і викликала резонанс на місцях і в московських ЗМІ[12].

Позиція[ред. | ред. код]

Будучи координатором "Архнадзор", виступав за повний демонтаж кіосків і торгових центрів в історичному центрі міста[13], неодноразово виступав з критикою на адресу столичної влади у зв'язку із знищенням пам'яток старовини[14] і закликав ввести мораторій на знесення будівель, побудованих до 1917 року[15][16].

Навесні 2017 року на питання московських журналістів про те, чому він не знімає передачу "Наступ на спадщину" в Криму, Новічков підтримав український народ і заявив, що не має наміру перетинати кордони Криму.

В феврале 2022 года осудил вторжение России в Украину.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Маски» проти дітей [Архівовано 2014-08-09 у Wayback Machine.] // "Нові вісті", 11.08.2011
  2. Активісти «Архнадзор» протестують проти будівельних робіт в «будинку Болконских» на вулиці Воздвиженка в центрі Москви Сайт радіостанції "Ехо Москви"
  3. Вежу все-таки знесе Газета "Аргументи тижня"
  4. Андрій Новічков: Знесення Шуховской вежі призведе до масштабного протесту містозахисників Блог Андрія Новичкова на сайті "Ехо Москви"
  5. Будівництво в Парку Дружби: як «заповідна зона перетворюється на футбольне поле Сайт Російського інформаційного агентства Московської області
  6. Москвичі обороняють парк Дружби народів Сайт видання "Каспаров.Ру"
  7. Жуковський йде в бій за ліс Сайт радіостанції "Радіо Свобода"
  8. Історична будівля в Козихінському провулку знову хочуть знести [Архівовано 2016-08-06 у Wayback Machine.] Видання "Сноб"
  9. Все що ви хотіли знати про програму "Наступ на спадщину" ІА "Фронді ТВ"
  10. Про "Наступ на спадщину" Інформаційне видання Тверській області "Tver"
  11. Про програму "Наступ на спадщину
  12. Підбірка публікацій у ЗМІ про телепроверках Фронді-ТВ.
  13. Експерти про знесення самобуду в Москві lenta.ru
  14. «Архнадзор» звернеться в Генпрокуратуру після виявлення стародавнього храму під розкопаної Тверській Телеканал "Дощ"
  15. П'ять претензій до Собяніну [Архівовано 2017-08-10 у Wayback Machine.] Журнал "Велике місто"
  16. У центрі Москви зносять конструктивистское будівля meduza.io

Посилання[ред. | ред. код]