Новиков Михайло Леонтійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Новиков Михайло Леонтійович
Народився 7 (20) квітня 1915
Помер 1957
Поховання Головинське кладовище
Країна  СРСР
Діяльність науковець
Галузь механіка
Науковий ступінь доктор технічних наук
Нагороди
орден Червоної Зірки
Ленінська премія

Михайло Леонтійович Новиков (1915-1957) — радянський вчений, винахідник і конструктор, доктор технічних наук, лауреат Ленінської премії.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 25 березня 1915 року в сім'ї робітника-металіста в Іваново-Вознесенську (за іншими даними - в розташованому неподалік с. Юріково Авдотьїнської волості Шуйського повіту, нині Іванівського району).

З 16-річного віку працював на заводі учнем слюсаря, слюсарем і бригадиром. У 1934 році вступив до МВТУ. Після другого курсу призваний до Червоної армії і зарахований слухачем Військово-повітряної інженерної академії імені Жуковського.

У 1940 році закінчив академію і працював там же на кафедрі «Конструкція авіаційних двигунів»: молодший викладач, старший викладач, доцент, професор, начальник кафедри. Останнє військове звання - полковник. Доктор технічних наук (1955).

Головний конструкторський винахід - косозуба зубчаста просторова передача з новим зачепленням, що володіє підвищеною несучою здатністю (зубчаста передача Новікова). Також був автором багатьох інших винаходів.

Помер в 1957 році у віці 42 років. Похований на Головинському кладовищі в Москві.

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Москва-энциклопедия. Алексей Леонтьевич Нарочницкий. Сов. энциклопедия, 1980 — Всего страниц: 687
  • Крылья Родины, 1960, № 7, с.15.
  • Михаил Леонтьевич Новиков (к 90-летию со дня рождения) // Проблемы машиностроения и надежности машин. — 2005. — N 5. — С. 100—102.

Джерела[ред. | ред. код]