Нодді Голдер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нодді Голдер
Noddy Holder
англ. Noddy Holder
англ. Neville Holder
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Невілл Джон Голдер
Дата народження 15 червня 1946(1946-06-15) (77 років)
Місце народження Портсмут, Нью-Гемпшир
Роки активності 1966 — тепер. час
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Професія музикант
автор пісень
Співацький голос легкий тенорd[1]
Інструменти вокал, гітара
Жанр рок, глем-рок, хард-рок
Колективи Slade
Лейбли Polydor, RCA, Barn, Cheapskate, CBS Records
Нагороди
член ордена Британської імперії
Noddyholder.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Нодді Голдер (англ. Noddy Holder; повне ім'я Невілл Джон Голдер, англ. Neville John Holder; нар. 15 червня 1946, Волсолл, Стаффордшир, Англія) — англійський музикант і актор, колишній вокаліст і гітарист рок-групи «Slade». Разом з бас-гітаристом Джимом Лі є автором більшості пісень групи. Голдер відомий завдяки своїй особливій манері співу. 2000 року нагороджений Орденом Британської імперії.

Біографія[ред. | ред. код]

Невілл Голдер народився в районі Колдмор, неподалік від центру Уолсолл, але в ранніх 1950-х його сім'я переїхала в район Бічдейл на півночі міста. Невілл з дитинства цікавився музикою, в 13 років отримав від батьків першу гітару і з друзями по школі створив групу «The Rockin 'Phantoms». Закінчивши школу, він влаштувався продавцем автозапчастин, щоб заробити на електрогітару і підсилювач.

Перша його професійна група — «The Memphis Cutouts». Разом з групою «Steve Brett & the Mavericks» він записав чотири сингли для лейбла «Columbia Records». Приблизно тоді Голдер узяв собі псевдонім «Нодді» (дурник).

У 1966 році ударник Дон Пауелл запропонував Голдеру приєднатися до групи «'NBetweens», де вже грали гітарист / басист Дейв Хілл і басист / клавішник / скрипаль / композитор Джим Лі. Група змінила назву на «Ambrose Slade», а потім на «Slade». Як і всі глем-рокери, «Slade» носили яскравий одяг, особливо впадала в очі капелюх Голдера, прикрашена маленькими дзеркальцями. Голдер запам'ятався публіці завдяки своєму сильному голосу і особливому стилю співу. Його голос прекрасно підходив для важкого року, однак Голдер впорався і з ліричними баладами на кшталт «Everyday» і «How Does It Feel?».

Лі й Голдер утворили успішний творчий дует і склали майже всі пісні групи. За 25 років роботи в оригінальному складі «Slade» випустили 40 хітових синглів і близько 20 альбомів. Найвідоміша пісня групи — «Merry Xmas Everybody» авторства Голдера і Лі, записана в 1973 році і стала третя пісня «Slade», що зайняла в британському хіт-параді відразу перше місце. Це самий продаваний сингл «Slade» і одна з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

У 1991 році, провівши 25 років у складі «Slade», Голдер почав сольну кар'єру. Його прикладу послідував Джим Лі. Хілл і Пауелл продовжують грати в «Slade» з новими вокалістом і бас-гітаристом.

Сольна кар'єра[ред. | ред. код]

Після відходу з «Slade» Нодді з'являвся в сотнях телевізійних шоу, з яких найбільше запам'ятався комедійно-драматичний серіал «Грімліз» (1996—2001), в якому він грав вчителя музики Невілла Голдера. Для цього серіалу Голдер записав акустичні версії пісень «Slade»: «Coz I Luv You», «Cum On Feel the Noize», «Mama Weer All Crazee Now» і «Everyday».

У 1990-х він вів власні радіопередачі на станціях «Piccadilly 1152» and «Key 103» в Манчестері, а з 2000 по 2004 — на «Century» і «Capital Radio». Також він представив 31 епізод телегри «Noddy's Electric Ladyland» і був капітаном команди в музичній грі «A Question of Pop». У телешоу «Боб-будівельник» його увічнили у вигляді маріонетки на ім'я Бангера.

У 1999 році Голдер написав автобіографію, «Who's Crazee Now?» («Ну і хто тут здурів?»), Назва якої відображає хіт «Slade» «Mama Weer All Crazee Now» («Мама, ми тут всі з'їхали»).

У 2000 році він був нагороджений Орденом Британської Імперії на заслуги в шоу-бізнесі.

9 грудня 2007 Голдер став третьою знаменитістю, що отримала зірку на Бірмінгемської алеї зірок. На церемонію нагородження прийшло 27 тисяч людей.

За останні 20 років Голдер також озвучив, написав і заспівав пісні або знявся в багатьох теле-радіо-та кінореклами. Він продовжує з'являтися в мас-медіа в різних якостях. Він постійний телекритик і оглядач в «Шоу Редкліффа і Маконі» на другий радіопрограмі Бі-бі-сі. Ведучий Редкліфф часто звертається до нього «Сер Нодвард Голдершірскій».

У січні 2010 року Голдер з дружиною виграли 30 тисяч фунтів на благодійність в шоу «Зіркові Містер і Місіс».

Особисте життя[ред. | ред. код]

З 2004 року Нодді одружений з телепродюсером Сюзан Прайс, від якої у нього син Джанго, названий на честь Джанго Райнхардта. Від попереднього шлюбу з Леандро у Голдера дві дочки — Джессіка і Чарісс.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://therangeplace.boards.net/thread/2503/noddy-holder