Носата плямиста черепаха звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Носата плямиста черепаха звичайна

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Азійські прісноводні черепахи
Рід: Носата плямиста черепаха
Вид: Носата плямиста черепаха звичайна
Daudin, 1801
Синоніми
Testudo punctularia
Emys punctularia
Nicoria punctularia
Geoemyda punctularia
Rhinoclemmys flammigera
Посилання
Вікісховище: Rhinoclemmys punctularia
EOL: 460126
ITIS: 551861
NCBI: 260647

Носата плямиста черепаха звичайна (Pseudemys nelsoni) — вид черепах з роду Носата плямиста черепаха родини Азійські прісноводні черепахи. Має 2 підвиди.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 25,4 см. Голова маленька. Карапакс куполоподібний з кілем по середині. Крайові щитки карапаксу трохи припідняті догори. Плавальні перетинки на лапах не дуже розвинені.


Голова чорна з малюнком з жовтих та червоних смуг і плям, крапок, що роздвоюється від потилиці, схожий на букву «Х». Смуги зазвичай дві. Нижня частина голови й шиї жовтого забарвлення з темними цяточками. Щелепи жовті. У носа можуть бути 2 світлі плями: жовтих або червоні. Зіниця зелена або бронзова. Карапакс чорного або темно—коричневого кольору. Пластрон червоно—коричневий або чорний з жовтим обідком навколо всього пластрона і кожного щитка. Перетинка жовтого забарвлення з 2 великими темними плямами. Кінцівки чорні з жовтими смугами і цятками.

Підвиди різняться за своїм забарвленням. У rhinoclemmys punctularia punctularia є жовта або червонувата смуга по обидва боки голови, що йде від верху очі до тімпанального щитка, 2—3 світлі плями на потилиці і по одній світлій плямі перед очима. У rhinoclemmys punctularia flammigera на голові складний радіальний малюнок, що складається з численних плям, що утворюють півколо. Також по одному світлому плямі перед оком з кожного боку і 2 світлі плями на потилиці.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє різного роду водойми у лісах та саванах. Веде полуназемного спосіб життя. Полює як на суші, так і у воді. Часто ніжиться на сонці. Харчується рослинами, рибою, молюсками, ракоподібними, земноводними.

Самиця відкладає 1—2 довгастих білих яйця з тендітною шкаралупою розміром 52—75x30-37 мм. За сезон буває декілька кладок.

Досить швидко звикають до неволі й до господаря.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейні ріки Оріноко та нижньою течію Амазонки: від сходу Колумбії і Венесуели через Гвіану, Гаяну та Суринам до північного сходу Бразилії. Зустрічається також на Тринідаді.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Rhinoclemmys punctularia punctularia
  • Rhinoclemmys punctularia flammigera

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fritz, U. 1995. Schildkröten-Hybriden. 2. Halsberger-Schildkröten (Cryptodira). Herpetofauna 17 (95): 19-34
  • Paolillo O., A. 1985. Description of a new subspecies of the turtle Rhinoclemmys punctularia (Daudin) (Testudines: Emydidae) from southern Venezuela. Amphibia-Reptilia 6:293-305.