Ното (радіообсерваторія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ното

Країна  Італія
Розташування Noto[d]
Сайт: noto.ira.inaf.it

Ното. Карта розташування: Італія
Ното
Ното
Ното (Італія)
Мапа


Радіотелескоп Ното (італ. Radiotelescopio di Noto) — радіотелескоп в Італії, на Сицилії, в муніципалітеті Ното. Він належить і фінансується Національнм інститутом астрофізики, управління телескопом покладено на Інститут радіоастрономії Болоньї[1]. Обсерваторія була відкрита в 1988 році[2].

Обладнання[ред. | ред. код]

Радіотелескоп має параболічну антену діаметром 32 метри і вагою 300 тонн[3]. Активна поверхня антени складається з 244 рухомих відбиваючих панелей, які підлаштовуються для компенсації деформацій антени, таким чином покращуючи прийом сигналів на високих частотах[4].

Антена має приймачі, які працюють на частотах від 0,327 до 43 ГГц[5], проводяться тести тривають з приймачем на частоті 86 ГГц.

Радіотелескоп був підключений до волоконно-оптичної мережі GARR[it] для участі в інтерферометричних спостереженнях Європейської РНДБ-мережі. Це дає змогу надсилати дані безпосередньо до координаційного центру мережі. Пропускна спроможність оптичного волокна спочатку становила 1 Гбіт/с, а пізніше зросла до 10 Гбіт/с,[6].

Задачі[ред. | ред. код]

Радіотелескоп був створений, щоб проводити астрономічні і геодезичні дослідження як частина мережі радіоінтерферометрії з наддовгою базою[2]. Ця технологія поєднує телескопи на різних континентах, утворюючи віртуальну антену діаметром із Землю[7]. Радіотелескоп також використовується для спостереження за космічним сміттям[6].

Радіотелескоп Noto бере участь у програмах RADIONET і NEXPRES[1], є частиною Європейської РНДБ-мережі, Об'єднаного інституту інтерферометрії з наддовгою базою (JIVE)[1] та Міжнародної служби інтерферометрії з наддовгою базою для геодезії та астрометрія[8][9].

Примітка[ред. | ред. код]

  1. а б в Articoli su Radiotelescopio di Noto (it-IT) .
  2. а б Articoli su Radiotelescopio di Noto (it-IT) .
  3. Riprende vita l'antenna di Noto (it-IT) . 31 січня 2012.
  4. (англ.) The Active Surface System on the Noto Radio telescope
  5. (англ.) Radio astronomy across Europe
  6. а б Riprende vita l'antenna di Noto (it-IT) . 31 січня 2012.
  7. Arrivano i soccorsi per Noto (it-IT) . 16 лютого 2011.
  8. IVS Components: Network Stations.
  9. History | JIVE.

Посилання[ред. | ред. код]