Нявкун арфаканський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нявкун арфаканський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Наметникові (Ptilonorhynchidae)
Рід: Нявкун (Ailuroedus)
Вид: Нявкун арфаканський
Ailuroedus arfakianus
Meyer, AB, 1874
Посилання
Вікісховище: Ailuroedus arfakianus
NCBI: 1914418

Нявкун арфаканський[1] (Ailuroedus arfakianus) — вид горобцеподібних птахів родини наметникових (Ptilonorhynchidae). До 2016 року вважався підвидом нявкуна чорнощокого (Ailuroedus melanotis).[2]

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на заході Нової Гвінеї. Населяє гори Арфак, але також інші гори півострова Доберай (Тамрау, Факфак, Кумава, Вандаммен). Трапляється також на острові Місоол в архіпелазі Раджа-Ампат. Мешкає в передгірних та гірських тропічних лісах з домінуванням ділянок первинного або вторинного лісу.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 29 см, вагою 140—205 г. Це птахи з масивною і пухкою зовнішністю, з маленькою та округлою головою, міцним конічним дзьобом, злегка зігнутим донизу, витягнутими і міцними ногами, довгими крилами і досить довгим, тонким і фігурним хвостом. Спина, крила і хвіст смарагдово-зелені (крила з криючими блакитного відтінку і махові пера з коричневим кінчиком). Груди та черево темно-коричнево-зелені з білими крапками. Голова темно-коричнева з білими вусами та навколоочним кільцем та чорними щоками. Дзьоб жовтувато-сірий, ноги блакитно-сірі, очі темно-червоні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Трапляється парами або невеликими сімейними групами. Територіальний вид, активно захищає свою територію від інших птахів свого виду. Поклик нагадує жалібне нявкання кота або крик немовляти. Живиться фруктами, ягодами, насінням, бруньками, квітами, а в період розмноження комахами, дрібними безхребетними та жабами.

Про репродуктивні звички немає даних, але вони, ймовірно, не відрізняються від нявкуна чорнощокого.

Підвиди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Avibase
  2. Irestedt, Martin; Batalha-Filho, Henrique; Roselaar, Cees S.; Christidis, Les; Ericson, Per G. P. Contrasting phylogeographic signatures in two Australo-Papuan bowerbird species complexes (Aves: Ailuroedus). Zoologica Scripta. doi:10.1111/zsc.12163.