Нінурта-надін-шумі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нінурта-надін-шумі
dNIN.IB-SUM-MU
Народився невідомо
Помер після 1125 до н. е.
Країна Вавилон
Діяльність суверен
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 1131—1125 до н. е.
Попередник Ітті-Мардук-балату
Наступник Навуходоносор I
Рід Друга династія Ісіна
Батько Ітті-Мардук-балату
Діти Мардук-надін-аххе і Навуходоносор I

Нінурта-надін-шумі (д/н — після 1125 до н. е.) — цар Вавилону близько 1131—1125 до н. е. Ім'я перекладається як «Нінурта, що дарує нащадків».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Другої династії Ісін (IV Вавилонської династії). Син царя Ітті-Мардук-балату. Після загибелі останнього близько 1131 року до н. е. у війні з Еламом стає новим володарем Вавилону. Вступив у конфлікт за трон Ассирії між Нінурта-Тукульті-Ашшуром і Мутаккіль-Нуску. В результаті зумів захопити область верхньої течії річки Діяла та місто Арбела. Також зміг домогтися, щоб Нінурта-Тукульті-Ашшур повернув священну статую бога Мардука. Ймовірно Нінурта-надін-шумі був автором листа новому ассирійському цареві Ашшур-реш-іші I за те, що той не прибув на зустріч з вавилонським царем до міста Закка. Можливо в цей час Нінурта-надін-шумі розглядав царя Ассирії як свого васала.

Наприкінці правління вавилонського царя поновилося протистояння з еламським царем Шилхак-Іншушинаком I. Втім близько 1125 року до н. е. Нінурта-надін-шумі зазнав нищівної поразки й потрапив у полон. Його було відправлено до Еламу. Подальша доля невідома. Новим царем Вавилону став син Нінурта-надін-шумі — Навуходоносор I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. A. Brinkman (1968). A political history of post-Kassite Babylonia, 1158—722 B.C. Analecta Orientalia. pp. 98–101.
  • D. J. Wiseman (1975). «XXXI: Assyria and Babylonia, c. 1200—1000 BC». In I. E. S. Edwards (ed.). Cambridge Ancient History, Volume 2, Part 2, History of the Middle East and the Aegean Region, c. 1380—1000 BC. Cambridge University Press. pp. 448—449.