Обговорення:Квантова механіка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття «Квантова механіка» входить до спільного для всіх мовних розділів Вікіпедії списку необхідних статей.
Її покращення й доведення до статусу вибраної є важливим напрямком роботи проєкту.

Ця стаття належала до вибраних статей. Див. сторінку обговорення. Вибрана 19 січня 2005 року.
Після подальшого обговорення стаття була позбавлена статусу.


Обговорення номінації:
  • Пропонує: rosty 05:30, 18 Січ 2005 (UTC)
  • Пояснення: Стаття відповідає, на мою думку, стандартам хорошої енциклопедичної статті, тобто дає достатньо вичерпне пояснення предмету, є добре форматованою, автор(и) потратив час на те, щоб створити необхідні шаблони.
  • Підтримують:
    • rosty 05:30, 18 Січ 2005 (UTC) (голос користувача що висуває статтю віддається по замовчуванню)
    • Повністю погоджуюсь з агументами на користь даної статті. Від себе хочу висловити повагу і подяку її автору. Olena 17:24, 18 Січ 2005 (UTC)
    • "Автор" теж підтримує та зазначає, що він тільки переклав з деякими додатками та редагуваннями відповідну англомовну статтю (хоч при цьому довелось проштудіювати декілька книжок з квантової механіки на укр. мові для встановлення вірних термінологічних еквівалентів), але пропонує до інавгурації Президента статтю більш адекватну -- Державні символи Президента України (хоча, як свідчать деякі події, ці символи на теперишній інавгурації можуть змінитися) Dmitry Kazany 18:07, 18 Січ 2005 (UTC)
  • Проти:
  • Утримались: Стаття чудова, зараз в ук-вікіпедії таких є небагато. Тому голосувати "проти" немає ніяких підстав. Але вважаю, що на конкурс мають ставитись цілком ориґінальні статті (не обов’язково української тематики), коли такі з’являться. Мало того, ідеальна конкурсна стаття, як на мою думку, має бути результатом граничного компромісу декількох авторів, спеціалістів різних поглядів, лише тоді феномен Вікіпедії повністю розкриває себе. Maksym Ye. 19:17, 18 Січ 2005 (UTC)
    • Мені здається, що вимога лише оригінальних вибраних статей -- це надлишкове. На конкурс "кращої статті" безсумнівно повинні йти оригінальні, але вибрана стаття повинна задовільняти дещо іншим критеріям -- вона повинна або відображувати суспільний інтерес до теми на цьому тижні (тому я пропоную "Державні символи..."), або просто бути такою, що викликає широку зацікавленість (тому і квантова механіка теж нічого, модно -- он на російській сторінці вже другий тиждень висить перекладена, та ще й зі значними скороченнями стаття "Чорна діра"). При цьому на даному випадку розвитку Вікі, коли більшість попадає якраз на головну сторінку, це має бути в певному розумінні "гламурна" стаття, тобто ілюстрована, якісно зроблена, легка для читання, щоби зацікавити потенційного дописувача технічними можливостями для реалізації його творчих ідей, а просто читача -- сподіваннями на те, що всі інші статті такі ж. Зараз всюди треба реклама :-) Dmitry Kazany 20:08, 18 Січ 2005 (UTC)
    • Пропоную тимчасово послабити цю вимогу, із зростом кількості учасників та загального рівня Вікі до неї слід буде повернутись, а протягом цього "смутного часу" ми можемо ориґінальні статті виділяти окремо, та надавати їм перевагу при розміщенні. rosty 21:09, 18 Січ 2005 (UTC)
  • Рішення: Ця пропозиція викликала найменшу критику (жодних зауважень до форматування та змісту), крім того вона урізноманітнить дещо надмірно "гуманітарну" тематику вже вибраних статей, тому із двох пропозицій із однаковим рейтингом було вибрано саме її.
|

Рік 2010 2011 2012
Переглядів 6329 8581 12068


Панове, потрібне редагування цієї статті. Якщо хтось із фізичною освітою та добрим знанням фізичної термінології це зробить, буде супер (або можливо хтось напише "з нуля").

Фактично це переклад перших розділів англомовної статті "Квантова механіка" (вона ж "Квантова фізика") [1]. Як людина дещо стороння від фізики, я не можу гарантувати достовірність цього перекладу, особливо в частині термінології (на російську було б легше) тому важливо, щоби хтось "ближчий" це переглянув.

По суті статті -- вона мені сподобалась більше ніж з російської Вікі, яка фактично є дуже скороченим (або застарілим) перекладом з тої ж англійської. Це може допомогти при редагуванні. А щодо написання повністю оригінальної статті, напевно, годі й мріяти, тому переклав англомовну. Вона написана абсолютно доступною мовою, та ховає всі математичні подробиці у допоміжних статтях. Цей підхід мені здається вірним. Dmitry Kazany 00:15, 13 Січ 2005 (UTC)


Дивно, але в мене враження цілком протилежне. Стаття переобтяжена математичними деталями і то на мою думку маргінальними. Я б тут щось таке на хлопський розум десь на початку ще написав... І виділив ВАЖЛИВІ світоглядні пункти КМ в окремі підрозділи, як це зроблено в згаданій рос. версії. І замінив "" на «», чи то не прийнято? ккбмб — Це написав, але не підписав, користувач Kakabomba (обговореннявнесок).


Стаття в цілому нормальна, як на перший погляд і зовсім не перевантажена. Зауваження є. Все-таки, мені здається, Борн, а не Планк, ввів інтерпретацію хв. функції як амплітуди ймовірності.--Zmi007 18:57, 6 лютого 2008 (UTC)[відповісти]

Як на мене то жахливо те, що в статті про квантову механіку немає жодної формули =( --Звірі 20:13, 24 березня 2009 (UTC)[відповісти]

Щодо думки 92.112.55.203 (Гідроген - це лише перша клітинка ілюстрації.)[ред. код]

Насправді тому єдиному електрону атому водню можна надати іншу енергію, та момент імпульсу, і тоді він поводитиме себе інакше, як зображено у відповідних клітинках. В англійській версії це добре пояснено, тому я спробував частково доповнити опис згідно з тим що написано в англійській версії. Здається так зрозуміліше. --Drundia 11:43, 25 березня 2009 (UTC)[відповісти]

Фраза[ред. код]

"Квантова механіка дає точніші і достовірніші результати для багатьох явищ, де класична механіка безпорадна."


Якщо десь Квантова механіка дає точніші та достовірніші результати, то це логічно означає, що класична механіка там дає менш точні результати. Але яка ж вона безпорадна? Дійсно Класична механіка - це граничний випадок квантової.