Обговорення:Політична економія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Відмінна особливість політичної економії[ред. код]

«Політи́чна еконо́міка, політеконо́мія — галузь економічної науки, сферою інтересів якої є соціально-економічні відносини, економічні закони, що складаються на різних щаблях розвитку людського суспільства в процесі виробництва, розподілу, обміну й споживання матеріальних благ… Предметом політичної економії є вивчення виробничих відносин державою, підприємствами, населенням. Об'єктом вивчення є суспільне виробництво економічних відносин та ведення економіки».

Питання: ну і чим відрізняється політична економія від інших економічних наук?.. Що є її особливістю?.. Вищеперераховані ознаки притаманні решті економічних шкіл і напрямів без винятку, входять в сферу їх інтересів.

Трудовитратно-вартісна сутність політекономії, на мій погляд, саме та корінна ознака, що відрізняє її від інших економічних наук: маржиналізму, монетаризму і т.д. Мова йде про вартісно-утворюючу роль та функцію людської праці в ціноутворенні. Жодна із економічних наук (принаймні належним чином) не бере до уваги цей факт. --Vlad Ognev (обговорення) 11:50, 28 липня 2022 (UTC)[відповісти]

Політекономія має бути кардинально реконструйована[ред. код]

Політекономія має бути кардинально реконструйована. Оскільки...

1. Не враховує інтелектуальну працю, що скорочує робочий час, у формуванні вартісних параметрів – втрата трудовитратного підгрунтя ВАРТОСТІ.

2. Нездатна описати механізм ринкової економіки з огляду на брак коректного формулювання ЗАКОНУ ВАРТОСТІ та ЗАКОНУ НАГРОМАДЖЕННЯ.

3. Виключає можливість перетворення політекономії в прикладну науку з огляду на відсутність трудовитратно-вартісного обґрунтування грошової системи.

Відтак, без врахування інтелект-праці традиційна політична економія являється, по суті, політекономією доіндустріального капіталізму, а її нездатність поставити грошову одиницю на трудо-вартісний фундамент робить із неї далеку від реалій економічного життя теоретичну абстракцію, неспроможну, до того ж, адекватно представити саморегулюючу сутність ринкової економіки. --Vlad Ognev (обговорення) 04:17, 29 липня 2022 (UTC)[відповісти]