Обговорення Вікіпедії:Перейменування статей/Чорновіл Вячеслав Максимович → Чорновіл В'ячеслав Максимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

подальші плани

[ред. код]

Пропоную звернутися до фахівців, тобто мовознавців та письменників. Обгрунтування та здійснені кроки див. нижче (чомусь цей розділ був видалений з основної сторінки).

25 травня та 15 жовтня 2015
Перенесено з Обговорення користувача:Dim Grits

(відредаговано та доповнено)

Дійсно, тема дуже болюча. Невизначеність правил, протилежність уподобань українців, суперечливість позицій українських мовознавців перетворює апостроф у імені В'ячеслав, образно говорячи, у скалку, загнану у тіло української мови. Зокрема, апостроф у імені Вячеслав не визнають і не ставлять академіки, упорядники української мови (не її законодавці і керівники!) та письменники (творці нашої літературної мови), які видають твори Тараса Шевченка. Вячеслав Чорновіл був одним з тих, хто не був серед тисяч овець. Він завжди був на сторожі України, зокрема на сторожі нашої мови, тому безкомпромісно боровся проти цього нововведення, яке заганяло апостроф, як скалку, у його ім'я.

Це я сказав 25 травня 2015 року у інституті українознавства на презентації докторської монографії Ірини фаріон, яку вів Богдан Галайко (фотогалерея). Докторська захищена, і тепер вже можна продовжити з пані професоркою цю вкрай необхідну наукову дискусію.

Юрій Дзядик в) 12:11, 22:18, 22 жовтня 2015 (UTC).Відповісти