Обговорення Вікіпедії:Проєкт:Оцифровки/Українська Радянська Енциклопедія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

треба фільтрувати статті УРЕ. Часом там зустрічаються "шедеври". На приклад, білоруси - радяньська нація ... Андрій

--Andrij 22:37, 5 Лист 2004 (UTC)

вчора навмисне їздив в Toronto Reference Library щоб переглянути цю енциклопедію, та уточнити українську логічну термінологію (вчив логіку англійською...). Не можу передати, наскільки я розчарований. Це не оригінальна енциклопедія, радше неповний та урізаний переклад Большої Совєцької, а відфільтрувати марксізьм у статтях по культурі, мистецтву та історії просто неможливо. Ukrains'ka Entsyklopediia видана УАПЦ у Буенос-Айресі, незважаючи на її деяку неповноту та застарілісь є значно привабливішим кандидатом. rosty 00:21, 15 Лист 2004 (UTC)

Можливо Ukrains'ka Entsyklopediia видана УАПЦ у Буенос-Айресі й не так заангажована як УРЕ, але вона набагато рідкісніша (я її ніколи не бачив ). Якщо хтось її оцифрує, то гріха в тому не буде! Заодно можна порівняти з іншими джерелами (тою ж УРЕ і сучасними даними) і отримати пристойний результат. Щодо точних наук, то краще звартатися до спеціалізованих видань. Українська математична школа була і залишається досить прогресивною (Мех.-мат КНУ, Іститут математики в Києві) --Gutsul 12:22, 23 Січ 2005 (UTC)

Сучасна українська енциклопедія та ін. допомога[ред. код]

Добридень. Маю доступ до перших 7 томів Сучасної української енциклопедії. Нажаль не маю сканера, тому не зможе роботи нові статті швидко та у великій кількості. Я вважаю, що ми повинні використовувати Сучасну, а не Радянську енциклопедію... Без зауважень на об*єм.

Маю можливість також редагувати і вікізувати статті, які хтось буде оцифровувати і викладати.--inetd 20:33, 9 Січ 2005 (UTC)

Використовувати можна, але оцифровувати, мабуть, не варто - авторські права :-( --Gutsul 12:22, 23 Січ 2005 (UTC)
Я вважаю, що можна буде домовитися з авторами ;) Тобто правами на УРЕ також хтось володіє, але Ви про це не думаєте ;) --inetd 19:10, 24 Січ 2005 (UTC)

Сканування УРЕ[ред. код]

Також дозволю собі висловитися проти цієї ідеї. Якщо йдеться про останнє видання, то це 1974-85 роки, себто щонайменше 20 років тому. Особисто цього видання не маю, але очевидно, що ідеологічна складова там настільки сильна, що потрібне дуже ретельне редагування. Та навіть редагування не допоможе, коли йтиметься, скажімо, про оцінки історичних діячів, подій, філософських напрямів тощо. Фактично, на всіх гуманітарних статтях лежатиме шар ідеологічного пилу, який ще треба буде розпізнати й вичистити. По-друге, в царині природничих і точних наук дані цієї енциклопедії є відверто застарілими. Тому деякі статті хоч і не міститимуть неправильної інформації, але й не подаватимуть нової. Це спричинить певне відставання від иншомовних вікіпедій. По-третє, ця енциклопедія не відповідає сучасним ортографічним нормам, навіть тим, що були ухвалені 1993 р., не кажучи вже про останній "Проєкт 1999", який напевно все ж таки набуде чинності найближчим часом.

Я вважаю, що, не дивлячись на всі вказані недоліки, УРЕ все ж містить багато обєктивної і корисної інформації зібраної професіоналами, і негоже її просто так викинути (англійська вікіпедія містить статті з Британіки 1911 року видання!). Звичайно всі факти треба буде ретельно перевіряти, але це простіше чим починати все з початку. --Gutsul 12:22, 23 Січ 2005 (UTC)

Оцифр. УРЕ: цілісне бачення та супутні оцифровування[ред. код]

Що я можу сказати? По-перше, не зважаючи на всі нашарування, які присутні джерелам того часу, висловлю окремі думки не лишень щодо УРЕ, а й загалом усього, що пов'язане з інтеграцією.

  1. Інтегрувати чи ні УРЕ — питання не стоїть. Я наполягаю: ОДНОЗНАЧНО ІНТЕГРУВАТИ!
  2. УРЕ/УРЕС — для початку, будемо вважати, що статті так невеликі, словникові. Звісно, в УРЕ статті довші.
  3. Список статей. Радив би для початку потратити якийсь час для зведення цілісного списку статей /див. індекси, створені User:Albedo/. Насправді, набрати список статей займає /ємкий/ займає декілька годин (або декілька десятків годин), але все ж це потрібно. Для чого це потрібно? По-перше, ясно, які статті будуть червоні, а які сині /наявні/. Серед наявних (синіх у списку) статей у є й вибрані, і довгі тощо, вони відпадають з роботи /для любителів-гурманів — хто схоче,— може доповнювати і їх/. Список статей повинен охоплювати усі словникові /енциклопедичні/ назви, і підлягати Вікіпедія:Іменування статей. Якщо він ємкий, його можна розбити на декілька частин. Далі, готовий список статей перевіряється і узгоджується із навними статтями у Вікіпедії (як зразок наведу преведення назв статей до найменування Довідника з історії України, які були занесені до Вікіпедії не лише з нього, але була пророблена робота узгодження імен і списку, щоб видавались існуючі статті).

Список статей, коли він буде створений, дасть ще одну зручність: при переході з чорвоного посилання, на нову статтю-створення, йде далебі швидше і з меншим об'ємом трафіку.

  1. Пропонується вибіркове оцифровування матеріялу: цінний історичний матеріял, який не підпадає під критерії об'єктивності (статті про новітню історію Чех-Слов., загарбання, війни ВВВ, партизан ітд ітп, узагалі не оцифровувати), а статті, для яких Довідник з історії України дає ємкий і об'єктивний матеріял, вважати основними (перенести їх, на умовах, що обговорювались на сторінкх Вікіпедії), і не зачіпати цей пляст із УРЕ/УРЕС. Статті які можуть бути в инших індексах/списках, вважати такими, що оцифровуватимуться з них (напр., якщщо є стаття Ефузія у СДФГ, вважати, що стаття потрапить звідти, отже, не оцифровувати з УРЕ/УРЕС); йдеться лише про індекси статей, які підлягатимуть оцифрованню (про це нижче).
  2. Пропонуєтсья створити список користувачів, які нають програми оптичного розпізнавання (OCR) (можна тут) і бажають прийняти участь в цій роботі.
  3. Пропонується дозділити медіяльну інформацію. По-перше, тимчасові файли — скани, викладати у форматі djvu або tif (у порядку зменшення вагомости формату). Це досить компактний формат. При завантаженні у систему їм дається розширення ogg або инше. Завантажений скан пропонується категоризовувати як Категорія:Зображення:Тимчасові з УРЕ. Зображення, які мають бути використані у статтях, пропонується на цій стадії викладати як робочі, з нормальними іменами, категоризовувати у Категорія:Зображення на укр. вікіпедію чи на Сховище. Текстові/доківські файли пропонується зберігати у форматі txt, odt, sxw, rtf, doc. При завантаженні у систему їм дається розширення ogg або инше. Наведені формати (перший — текстовий, два другі для Опен Офісу решта для MS Office вважати у такій послідовності вагомими; віддаваи перевагу тексту, де не потрібне форматування, для форматованих— rtf, odt,doc). Текстові файл категоризовуються у Категорія:Зображення:Тимчасові з УРЕ тексти. Назва повинна описувати початкові й кінцеві укр. букви статей, які входять туди. Необхідні програми для djvu можуть бути надані, матеріяли щодо використання оприлюднимо при потребі.
  4. Пропонується оприлюднити список користувачів, які займатимуться розпізнаванням, вичиткою, запощенням статей, вікіфікацією.
  5. Пропонується визначати об'єм робіт /хто що робитиме, за який відтинок часу, як співпрацюватиме з иншими/. При цьому вже готові статті є знаком, щоб користувачі подавали на вилучення усі тимч. файли.
  6. Пропонується після підтготовки текстових версій проганяти перед запощенням статей до Вікіпедії на правопис та типографіку (тире, нерозривні прогалини і т.п.) через ОпенОфіс або супутню програму. Для тих хто не має, або не знає, буде запропонована допомога та подальші роз'яснення при потребі
  7. Щодо індексів, оприлюднених User:Albedo (це СДФГ, ФІлософ. словник, Політ. словник, Нумізматика ). Дані джерела оцифровані, йде робота з розпізнавання і подальшої роботи для їх запощення. Тому дані теми /гасла, статті на початках можна пропускати, їх невдовзі можна буде побачити у вікі/
  8. Скромна особа User:Albedo зможе надавати невеличку тех. підтримку, але не класти усе на свої плечі, тому запрошуються користувачі для оприлюдення думок та бачення своєї участи
  9. Статті,які вже є пропонується або готувати до об'єднання одразу, або ж давати текст до обговорення. Тексти ЕУ та инших джерел вважати як достовірніші перед УРЕ(?)
  10. Пропонується проводити парелельну роботу із статтями без вікі-посил. та надкороткими статтям. Мається на увазі сині посилання із списків УРЕ переверіяти за СПеціальними сторінками вікіпедії, і при підозрі, першочергово корегувати статтю.
  11. Пропонується прийняти тезу не тільки щодо застарілости не лише природничих знань в УРЕ/УРЕС, а й у гуманітарній. У таком у разі, як сказано, пріоритет матимуть статті /у т.ч. пощені проєктом ойифровки/ з пізніших джерел, або з джерел, де необ'єктивність /Партійний принцип у філософії мовою тих часів:/ не постулюється як засаднича /ЕУ, УМЕ, УСЕ(не підлягає інтеграції!), Довідник з іст. Укр. тощо/

--A l b e d o ® 15:53, 20 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]

суперечність у проєкті[ред. код]

Зверху ствержується, що Користувач:Gutsul не має УРЕ, а нижче — що має. Воно не дуже суттєве, та все ж зняти б цю суперечність--A l b e d o ® 14:52, 23 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]

Подивись б.л. дати повідомлень. Між ними різниця в півтора роки. --Yakudza -พูดคุย 19:49, 23 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]
А суперечність лишаєтсья:) (хоч і не дуже суттєва:)--A l b e d o ® 20:17, 23 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]
По-моєму у нього немає діаспорського видання (Ukrains'ka Entsyklopediia видана УАПЦ у Буенос-Айресі), а Радянська є. Дід Панас 13:32, 26 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]
Колись небуло, тепер є. Завтра цей розділ вилучу. --Gutsul 14:16, 26 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]
А скільки коштувала ,якщо не секрет?--A l b e d o ® 14:28, 26 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]
Всьoго 200 грн. --Gutsul 07:57, 2 листопада 2006 (UTC)[відповісти]
Якщо 7 томів, то по 28.57 грн за том. За історію міст і сіл просять по 35 (окремі томи).--A l b e d o ® 18:18, 6 листопада 2006 (UTC)[відповісти]

суттєві завваги[ред. код]

  1. По-перше, на кожній статті для інтеграції давати посилання на проєкт, тт. Вікіпедія:Проект:Оцифровка Української Радянської Енциклопедії--A l b e d o ® 10:23, 10 грудня 2006 (UTC)[відповісти]
Згоден. Ще б треба було б додати выповыдну кнопку до нижнього тулбару. --Alex Blokha 13:08, 19 липня 2007 (UTC)[відповісти]
  1. Бажано дати програму для djvu, бо в мене ані djvu Соло, ані djvu Рідер не читають--A l b e d o ® 10:26, 10 грудня 2006 (UTC)[відповісти]

додати пошук в Гугл за назвою статті[ред. код]

1) пропоную в табличку з лінками на майбутні статті, додати пошук в гугл за назою статті. Це, а) по перше дасть змогу побачити чи не існує часом вже такої статті в вікіпедії. Приклад гугл Приміром стаття Беринда Памва була червоною, хоча існувала стаття Памво Беринда. Швидке продивляння в гуглу врятувало від марної роботи. Те саме щодо берестецька битва 1651. б) в тому ж гуглі в тому самому пошуці можна буде побачити інтерлінки на рос, біларуську або болгарську вікіпедії. в) додати пошук назви в трансліті, щоб захопити приміром польську, сербську, чеську або інші латиникові вікіпедії. Але я так розумію цей пункт буде важко зробити. --Alex Blokha 13:08, 19 липня 2007 (UTC)[відповісти]

Коротші відскановані сторінки[ред. код]

Може варто робити коротші відскановані сторінки? Бо важкувато працювати й вантажити сторінку обсягом в 230 статей.--Alex Blokha 13:08, 19 липня 2007 (UTC)[відповісти]

Якщо постійно працювати над інтеграцією УРЕ в Вікіпедію, то можна один раз завантажити всі 230 (чи скільки їх буде в блоці) статей і опрацьовувати їх. --Gutsul 08:12, 18 жовтня 2007 (UTC)[відповісти]

То як успіхи?[ред. код]

Гарнітура та кегель[ред. код]

Доброго дня Панове Підкажіть будь-ласка якою гарнітурою подано статті в енциклопедії першого видання, та який кегель символів, оскільки досить довгий час "висить" один проект який ніяк не можу розпочати толком. Також якщо володієте інформацією дайте посилання на гарнітуру шрифту який використовується в енциклопедії. Можу долучитись до проекту маю майже повністю відсканований 14 том першого видання, але не можу його опрацювати оскільки немає відповідного шрифту. Не питайте навіщо забаганка замовника (необхідно переверстати).
--З повагою Sh@k@l07 (обговорення) 10:46, 1 жовтня 2012 (UTC)[відповісти]

Посилання[ред. код]