Обговорення користувача:Юрій Булка/Архіви/2016/червень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Щодо статті Віталій Градюк

Вітаю! мене цікавить за яких умов стаття Віталій Градюк могла би залишитися в Українській Вікіпедії в такому вигляді, як була до моменту вилучення основного тексту??? з повагою --G.Tuono (обговорення) 18:35, 13 червня 2016 (UTC)

@G.Tuono: дякую, що цікавитеся цим аспектом Вікіпедії. Річ у тім, що однією з ключових основ Вікіпедії є дотримання авторського права. Це означає, що статті у Вікіпедії не можуть створюватися шляхом копіювання якогось готового тексту у Вікіпедію. Це також означає, що ми не можемо писати статті, видозмінюючи чужий текст «під формат» Вікіпедії, чи перекладаючи якийсь чужий текст з иншої мови. Виняток можливий тільки якщо такий текст є в суспільному надбанні, або опубліковано на умовах вільної ліцензії, сумісної з CC BY-SA (детальніше: Вікіпедія:Авторське право).
На жаль, у випадку статті про Віталія Градюка, текст статті був просто редакцією іншої статті про нього, на яку я вказав у статті: дещо змінено стиль мови і вкорочено текст. Але це залишається переробкою іншого твору, захищеного авторським правом, і це дуже помітно. Якби статтю можна було якось «врятувати», не вилучаючи цього тексту, я б його вилучати не став.
Що потрібно зробити замість того. Як я написав авторці статті: «Найкращий спосіб виправити проблему — прочитати одне чи кілька джерел, і після того стисло переказати ключові відомощі своїми власними словами — так, ніби ви переказуєте це комусь знайомому. Тоді це буде справді Ваш власний текст, Ваше власне формулювання і форма викладу».
Є також альтернативний варіянт, але він у цьому випадку малоймовірний: отримати офіційний дозвіл на використання тексту у власників авторських прав. Тоді є сенс просити у них дозвіл на цілий блок: «Сильветки перших василіян після Добромильської реформи», з якого взяли текст про Градюка. Як це зробити, описано на сторінці Вікіпедія:Дозволи. Але це передбачає пошук спадкоємців автора, який помер у 1976 р., а також звернення до редколегії і видавництва, де його праця опублікована. Тому, у випадку однієї статті, значно простіше піти шляхом, який я описав вище.
Якщо матимете ще якісь запитання, пишіть. З повагою --Юрій Булка (обговорення) 20:59, 13 червня 2016 (UTC)

Кошеня для вас!

Дякую!

Гербаносенко (обговорення) 10:17, 17 червня 2016 (UTC)
вітаю!!!!!!!!!!!!!!