Обговорення користувача:A1/2018/вересень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арбітражний комітет 2018

Висунув Вашу кандидатуру в арбітри Української вікіпедії. Робота невдячна, але потрібна. І її мають робити досвідчені користувачі, а головне — люди з великим життєвим досвідом. Вибір за вами. Якщо згодні — залиште автограф на сторіночці висунення кандидатів. З повагою, --Павло (обговорення) 19:33, 1 вересня 2018 (UTC)

Музичне питання

A1 вітаю, хотів вас спитати, нащо ваш бот поперейменовував категорії музики, адже з терміном "Музика України" — все чітко зрозуміло — це музика, створена в Україні будь-якою мовою та будь-якими виконавцями чи українськими виконавцями, або принаймні суттєво пов'язана з Україною, а під терміном "Українська музика" читач може, що завгодно розуміти за своїми міркуваннями: хтось може сплутати цей термін з "україномовна музика" чи вважатиме, що це музика виключно етнічних українців. Тож ваш тепер часто сприймається у значно вужчому контексті і відрізає від нас значну частину музичного контенту, що за світовими стандартами є саме українським. Нащо сіяти плутанину? Адже це категорія за країною, а не за мовою, національністю чи чимось іншим...--Yasnodark (обговорення) 13:18, 14 вересня 2018 (UTC)

Доброго дня. Ця категорія була створена і багато років називалася саме як «українська музика» до тих пір, поки хтось не здійснив неконсенсусне перейменування. Справа в тому, що українська музика набагато старша за Україну. Микола Лисенко, наприклад, творив за 100 років до ствердження України на карті світу, Максим Березовський - за 200. Якщо ж ділити по державах, то згаданих композиторів (і багатьох інших) доведеться вписувати в категорію Російської імперії, що абсолютно не прийнятно, хоча би тому що в усіх більш-менш авторитетних джерелах Лисенко є українським композитором, а не російсько-імперським. Так само з українським музичним фольклором. Тому українська музика є і буде. Це вже давно обговорювалось, і мені дуже шкода, що новачки лінуються вивчати історію питання і примушують марнувати час, щоб писати одне і те саме знову і знову. --A1 (обговорення) 14:53, 14 вересня 2018 (UTC)
Вітаю, "Музика України" - це музика, створена на території України у сучасних межах, і не важливо чи була тоді державність, а те, що ви кажете це взагалі не відповідає дійсності: назва Україна вживається з 12-го століття, більше того, у 15-17 столітті багато вихідців з України, вже називали себе українцями, про що свідчать записи про студентів західних університетів того часу. Хоча поряд з цією самоназвою вживалися наймення "русини" та "роксолани". Остаточно на міжнародному рівні закріпилася назва Україна у першій половині 17 століття завдяки праці Гійома де Боплана http://litopys.org.ua/boplan/opys.htm та його ж мапі Загальна карта України. Що стосується категорій Російської імперії чи Австро-Угорщини, то вони також мають право на існування паралельно, бо це відображало тодішню дійсність. Проте чужорідні прапори, що масово виринають останнім у картках-шаблонах, мене теж бентежить.
І щодо Березовського, то він творив у часи України-Гетьманщини, і навіть нечисленні адекватні російські історики, як от Тетяна Таїрова-Яковлєва, вважають, що вона мала усі риси державності https://day.kyiv.ua/ru/article/obshchestvo/tatyana-tairova-yakovleva-90-rossiyan-absolyutno-nichego-ne-znayut-o .--Yasnodark (обговорення) 16:10, 15 вересня 2018 (UTC)
Проте ваша категоризація відрізає купу композиторів, музик та співаків, що творили чи творять в межах нашої держави, в очах багатьох читачів, що вирішать, що Чайковський, Прокоф'єв чи Вінницька, до української музики не належать. А з категорія "музика України" все ясно: і жодним чином вона не відрізає жодного митця, що творив на території нашої держави, і Лисенка з Березовським також. І ще раз зазначаю: це категорія за країною, тобто країною у сучасних межах і неважливо, які державні утворення були на її території у той чи інший час, митці якої національності творили музику чи якою мовою вони її творили. А для україномовної, анголмовної чи російськомовної музики на всі покоління і без державних меж варто створити категорії за мовою: Україномовна музика, англомовна та російськомовна музика. Аналогічно до цієї. А називати Dim Gritsa новачком я думаю зовсім некоректно.--Yasnodark (обговорення) 16:10, 15 вересня 2018 (UTC)
"Музика України - це музика, створена на території України у сучасних межах" - це хто Вам таке розповів??? У часи Лисенка ніхто не знав, де будуть межі України в 2010-х, у часи Березовського тим більше. Але українським Лисенко вважався задовго до проголошення Незалежності України, Ви можете в цьому переконатись погортавши книжки з музичної літератури радянських часів. І вважається не тому, що він територіально працював в Україні, а тому, що його музика пов’язана з українською культурою. А ось Чайковський українським не є. І навіть не тому, що на території сучасної Росії він провів набагато більше часу (хоча знов таки, він і гадки не мав, де проходитиме кордон між РФ і Україною в 2010-х), а тому що зробив вибір на користь російської культури. Зокрема усі вокальні твори писав російською, навіть ті, що тематично пов’язані з Україною. На відміну від Лисенка. Те саме з Прокоф’євим - він навіть "Заповіт" у Семені Котко писав на російський переклад Шевченка, а не україномовний оригінал. Тому російський.
А категорія за країною, але не за сучасною державою. Музика взагалі не знає державних кордонів. Наприклад Кошиць, емігрувавши в США хіба перетворився на американського композитора? Авжеж ні, як і Рахманінов, наприклад. Тому не треба придумувати для музики мірки, якими вона не міряється. Фахова література віддає перевагу терміну «українська музика», відповідні назви мають дисципліни у навчальних закладах, відповідні підручники і каталоги, на них і орієнтуємось. --A1 (обговорення) 16:38, 15 вересня 2018 (UTC)