Обговорення користувача:Yuxaker

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Первомайський політехнічний інститут

[ред. код]

Шаблон:Картка:Інститут 48°02′38″ пн. ш. 30°51′00″ сх. д. / 48.04389° пн. ш. 30.85000° сх. д. / 48.04389; 30.85000Координати: 48°02′38″ пн. ш. 30°51′00″ сх. д. / 48.04389° пн. ш. 30.85000° сх. д. / 48.04389; 30.85000

Первомайський політехнічний інститут — вищий навчальний заклад інженерного профілю, заснований в Первомайську у 1987 р.


Історія закладу

[ред. код]

Підготовка спеціалістів з вищою освітою в місті починається від загально-технічного факультету Одеського технологічного інституту холодильної промисловості, який був створений у 1960 році.

У 1987 році за ініціативою ради директорів підприємств і організацій міста Первомайська, міськкому Компартії України, виконкому Ради народних депутатів. Базове підприємство – завод імені 25 Жовтня / Наказ Мінважкмаша СРСР від 8 травня 1987 р. №220/ на денне відділення було прийнято 270 студентів за 7 спеціальностями; на заочному відділенні – 210 студентів за 4 спеціальностями.

В 1987 році сформувався колектив технікуму, у тому числі 28 викладачів. Директором був призначений М.Ф. Брендуля. Були обладнані 15 учбових кабінетів , 5 лабораторій, спортзал, бібліотека, читальний зал, їдальня, гуртожиток, слюсарна майстерня.

14 серпня 1987 року була створена партійна організація у складі 17 комуністів. Секретарем партійного бюро обрана Л.В. Кузьменко.

Профспілкова організація працівників створена 20 серпня 1987 року. Головою профкому був обраний П.З. Авілкін.

1 вересня 1987 року відбулося урочисте відкриття технікуму, в якому взяли участь перший секретар міськкому компартії України П.Т. Жарський, представники Мінважкмаша СРСР В.Ф. Шамонов та Т.І. Іщенко, керівники і представники підприємств, організацій і учбових закладів міста.

У вересні — жовтні 1987 року сформувались комсомольські і профспілкові організації в учбових групах. 15 вересня 1987 року відбулося перше комсомольське зібрання студентів. Секретарем комітету КСМ був обраний С.О. Титомир. Комсомольська організація працівників політехнікуму на чолі з О.Ю. Зінченко була створена 22 вересня 1987 року. Головою профкому студентів була обрана В.В. Нестеренко.

Відкриття технікуму співпало з 70-річчям Великої Жовтневої соціалістичної революції і початком вирішального етапу у перебудові радянського суспільства. Колектив викладачів, студентів, інженерно-технічних і учбово-виховних робітників покликаний зробити свій внесок у прискорення соціального і економічного розвитку країни.

У 1997 році керівники провідних підприємств міста та регіону, при активній підтримці міської та районної рад подали клопотання в Міністерство освіти і науки України про відновлення в місті підготовки спеціалістів з повною вищою освітою.

Міністерство освіти і науки спочатку створює на чолі з Українським державним морським технічним університетом навчально-науково-виробничий комплекс, а в 2002 році за погодженням з Кабінетом міністрів, на базі політехнічного коледжу створюється Первомайський політехнічний інститут.

Структурні підрозділи

[ред. код]

Структурними підрозділами інституту є політехнічний коледж, інженерно-економічний та заочний факультети.

Первомайський політехнічний інститут одним з перших серед навчальних закладів України втілив у життя державну програму ступеневої підготовки фахівців, яка надає можливість студентам протягом навчання в закладі отримати атестат про повну загальну середню освіту, свідоцтво про робітничу професію за напрямком обраної спеціальності, дипломи молодшого спеціаліста, бакалавра та спеціаліста і в значній мірі вирішити освітні та соціально-економічні проблеми населення регіону. Інститут має на всі види освітньої діяльності ліцензії та сертифікати.

В інституті працює висококваліфікований викладацький склад: 5 докторів наук, професорів, 29 кандидатів наук, доцентів, 39 викладачів з першою та вищою категорією. Для молодих викладачів створені умови для успішного навчання в аспірантурі та магістратурі.

Серед вищих навчальних закладів Миколаївщини Первомайський політехнічний інститут посідає 3 місце за чисельністю студентів.

Підготовка фахівців здійснюється за напрямами: інженерна механіка, економіка і підприємництво, комп’ютерні науки, право.

Інститут розміщений в двох навчальних корпусах, має сучасний навчально-лабораторний комплекс, одинадцять спеціалізованих комп’ютерних класів, чотири навчально-виробничих майстерні, спортивний, тренажерний і актовий зали, тир, спортивний майданчик.

Комп’ютерна база інституту об’єднана в локальні мережі. Студенти і викладачі через окремий канал мають доступ до інформаційної системи Internet.

Інститут має упорядкований гуртожиток на 150 місць, їдальню, буфет та медичний пункт.

В навчальному закладі розвинене студентське самоврядування: існує студентський парламент, видається студентська газета «Політехнік», надає консультації студентська юридична приймальня.

В інституті створені умови різностороннього розвитку студентів: працюють спортивні секції, Клуб веселих та кмітливих, Клуб знавців англійської мови, драмгурток, народознавчий гурток, вокальна та танцювальна студії, гуртки «Електроніка» та «Автомобіліст», центр німецької мови та інформації.

Достатньо високий рівень професійних знань та достатньо високорозвинений інтелект випускника Первомайського політехнічного інституту дають змогу бути конкурентоспроможним на сучасному ринку праці.