Овочечистка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
овочечистка

Овочечистка або чистка для овочів — (нім. Sparschäler від нім. sparen — «економити» і нім. schälen — «чистити (овочі, фрукти)») це кухонне начиння для чищення фруктів і овочів, переважно картоплі, моркви чи спаржі . Вона є альтернативою ножу для чищення . Перевага перед звичайним кухонним ножем полягає в тому, що знімаються лише дуже тонкі шкірки, а м’якоть втрачається мало.

Історія[ред. | ред. код]

Патентний сертифікат від Альберта Деймеля

Картоплечистку Famos (нім. famos — «відмінно») має поздовжньо встановлене рухоме лезо. Її винайшов Альберт Деймель із міста Шенхольтхаузен у регіоні Зауерланд. [1] Патентне свідоцтво від 14 лютого 1936 року знаходиться в музеї «Heimatstube» в Шенхольтхаузені . Відповідно до Першого перехідного акту 1949 року опис патенту було видано 19 лютого 1950 року на території Федеративної Республіки. [2] Шість років після цього Губерт Деймель заснував компанію Hubert Deimel Hauswarenfabrik, яка стала Famos GmbH у 2001. Після придбання вона була перейменована на Westmark. [3]

Першою овочечисткою з поперечним рухомим лезом була модель Rex від Alfred Neweczerzal, яка була запатентована в 1947 році. [4] [5] [6] Zena AG все ще виробляє ці овочечистки, два мільйони одиниці щороку, тож у 2009 році їх було понад 70 мільйонів. Дві третини продукції йде на експорт. «Sparschäler Rex» з’явився в серії «Designklassiker der Schweiz» у 2003 році як мотив на 15- Раппен марці швейцарської пошти . [7]

Функціональність[ред. | ред. код]

Через рухоме лезо цією овочечисткою можна легко чистити овочі та фрукти по контурами. У деяких моделей напроти леза знаходиться розпірка, яка тримає відстань, щоб обмежити товщину того, що зрізують. Також є моделі, у яких можливо налаштувати цю товщину за допомогою гвинтів. З коротким додатковим лезом вирізають пошкодження або вічка картоплі. У простих чистках з нерухомим лезом треба рухати овочі рукою (старіші картоплечистки).

Види[ред. | ред. код]

Існують два типи овочечисткок: з лезом уздовж ручки, і з лезом поперек. Поздовжні леза закріплені або двобічні (симетричні) або тільки на стороні ручки (асиметричні). Поперечне лезо підходить для довгих рухів, які здійснюються повною рукою, як у огірків і спаржі. Поздовжне лезо підходить і для довгих і для маленьких овочів, як картопля. Крім того овочечистка із повздовжнім лезом ергономічніша і зручніша, великий палець підтримує й водить чистку.

Симетричні чистки з двобічним закріпленням і поперечні чистки часто оснащені з маленьким лезом для вирізання вічках картоплі. Ця функція в асиметричних овочечистках має особливо сформоване вістря леза.

Індивідуальні докази[ред. | ред. код]

  1. Dafür sind die mysteriösen Zacken am Sparschäler wirklich gedacht У: merkur.de, 24 січня 2020, доступ до сайту 3 грудня 2023.
  2. Worldwide.espacenet.com - Originaldokument DE819136 (C)―1951-10-29 доступ до сайту 17 липня 2014.
  3. https://www.westmark.de/de-de/ueber-uns
  4. Küchengehilfe und Designobjekt Der Sparschäler Rex wird in Affoltern am Albis gefertigt NZZ 22 січня 2004.
  5. Neweczerzal (Alfred Neweczerzal, на сайті geboren.am, доступ до веб-сайту 24 жовтня 2020), народжений у швейцарському Давосі, був нащадком чеських емігрантів і дідусем нинішнього (2004) власника Zena AG
  6. Ein Ding erzählt SRF, Kulturplatz 18 липня 2012.
  7. Зображення поштової марки 15-Раппен у Die schweizerische Post доступ до веб-сайту 03.01.2024