Овід (бронемашина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Овід
Характеристики

«Овід» — дослідна колісна бронемашина, розроблена в 2015 році колективом співробітників інженерного центру Житомирського бронетанкового заводу[1] на шасі радянської армійської вантажівки ГАЗ-66[2]. Побудована в одному екземплярі[3].

Історія[ред. | ред. код]

22 вересня 2015 року на XII-й міжнародній збройовій виставці «Зброя та безпека — 2015», що відбулася в Києві, завод представив демонстраційний зразок бронемашини «Овід»[4] — озброєний 12,7-мм кулеметом НСВТ, відкрито встановленим на даху десантного відділення і оснащений комплектом навісної броні[5].

У грудні 2015 року було оголошено, що Житомирським бронетанковим заводом розроблений покращений варіант бронемашини «Овід», який відрізняється збільшеною висотою стелі кабіни, наявністю в бортах десантного відсіку амбразур для ведення вогню зі стрілецької зброї, можливістю трансформувати сидіння десанту в лежачі місця для розміщення поранених, можливістю установки навігаційного комплексу СН-3003 «Базальт» та іншими поліпшеннями[2].

Опис[ред. | ред. код]

Бронемашина має безкапотне компонування з переднім розташуванням двигуна і відділення управління, в середній і кормовій частині машини розміщено десантне відділення. Екіпаж машини складається з двох чоловік, передбачена можливість перевезення кількох піхотинців.

Корпус бронемашини зварний, виготовлений із сталевих броньових листів, розташованих під кутом. Бронювання забезпечує захист від вогню зі стрілецької зброї і може бути підсилене за рахунок установки на борт десантного відділення комплекту навісний броні (у вигляді плоских перфорованих сталевих пластин, нерухомо закріплених болтами на невеликій відстані зовні корпусу)[5]. Маса комплекту навісної броні становить близько 200 кг, і за повідомленням заводу-виробника, після установки комплекту рівень захисту бронемашини підвищується до третього рівня за стандартом STANAG 4569, що забезпечує захист від влучень бронебійних куль калібру 7,62х51 мм НАТО і 7,62х54 мм з дистанції 30 метрів і далі.

У нижній частині бортів і в кормі десантного відділення розташовані люки для посадки і висадки десанту.

Також проведена заміна двигуна і коробки перемикання передач (встановлені нові двигуни «Hyundai D4DB» і КПП «Hyundai M035S5» південнокорейського виробництва, постачальником яких є корпорація «Богдан»)[6].

Сукупна ємність паливних баків становить 220 літрів[2].

Оцінка[ред. | ред. код]

За даними підприємства-виробника, бронемашину відрізняє широка функціональність (універсальний бронемодуль дозволяє переобладнати звичайну армійську вантажівку в броньовану машину для перевезення десанту, транспортну машину для перевезення вантажів, медичну машину для транспортування поранених, штабну машину або пересувну ремонтну майстерню)[2], а також невисока вартість[2] і технологічність виробництва (за попередніми розрахунками, «ЖБТЗ» здатний проводити не менше 1000[2] або навіть більше 1100 бронемодулів в рік[5]), які дозволяють розгорнути масове виробництво бронемашин в короткі терміни[7] (при цьому, монтаж модуля на шасі вантажівки зі знятою кабіною і кузовом займає менше однієї години)[2].

Проте, компонування і ряд конструктивних рішень оцінюють як невдалі: так, кабіна є занадто тісною для комфортного розміщення екіпажу, а її люки занадто малі, щоб солдат в польовий екіпіровці зумів швидко покинути броньовик[5].

Військові оператори[ред. | ред. код]

  • Україна Україна — єдиний існуючий екземпляр бере участь у російсько-українській війні[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Житомирська броня для війська // газета "Народна армія" від 19 листопада 2015. 
  2. а б в г д е ж Микола Федорків. «Овод»-трансформер перетворить радянські вантажівки на бронеавтомобіль різних варіацій. Характеристики // газета "Народна армія" від 11 грудня 2015. 
  3. а б Бійці ЗСУ використовують на фронті рідкісну бронемашину "Овод" (фото). Defence Express. Процитовано 27 червня 2022. 
  4. "Оружие и безопасность - 2015": В Киеве показали новую и экспериментальную технику. Фото // УКРИНФОРМ от 23 сентября 2015. 
  5. а б в г "Укроборонпром" делает ставку на провальный броневик. Видео // "AUTO-Consulting.UA" от 7 октября 2015. 
  6. Юрий Гоголев. Новый полноприводный Богдан 3373 как альтернатива ГАЗ 66? // "Autocentre.UA" от 21 апреля 2017. 
  7. "Укроборонпром" разработал концепт массового создания легкобронированной техники // УНИАН от 5 октября 2015.