Олеська площа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олеська площа
Площа, кв. км:6 324 км².
Газові родовища:0,8-1,5 трлн. м³. газу. (мінімальні) [1]

Оле́ська пло́ща — родовище газоносних сланців. Розташована в межах Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей[2][3]. За іншими даними, Олеська площа охоплює видобувні ділянки тільки у Львівській та Івано-Франківській областях.[4]

Загальний опис[ред. | ред. код]

Площа включає всі осадові породи, які залягають в межах їх периметра і обмежені по глибині користування надрами відміткою 10 тис. метрів від поверхні або геологічним фундаментом (залежно від того, що буде досягнуто раніше): газ природний, газ сланцевих порід, газ центрально-басейнового типу, газ (метан) вугільних пластів, нафта, конденсат.

Державна служба геології і надр України планувала у кінці березня 2012 року провести торги щодо Юзівської і Олеської нафтогазоносних площ. За результатами конкурсу з переможцем буде укладено Угоду про розділ продукції.

Параметри інвестицій на освоєння близько $150 млн та для підготовки площі до початкових робіт з буріння та $1,5-2 млрд для промислової розробки запасів.[5].

Ймовірні претенденти на Олеський площа — Chevron, Eni, ExxonMobil, а також вітчизняні «Укрнафта», НАК «Нафтогаз Україна». Визначено, що оператором цієї площі буде НАК «Надра Україна»

За оцінками Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання УРП, промислове видобування сланцевого газу на Юзівській та Олеській площах повинне стартувати в 2018—2019 роках.[6]

З травня 2014 року Львівський окружний адміністративний суд розглядає позов Гука Ігора до ЛОР та урядової комісії про заборону видобування сланцевого газу на Олеській площі. В позові йдеться про те, що треба скасувати рішення ЛОР від 3 жовтня 2013 року #879 «Про погодження проекту угоди про розподіл вуглеводнів…»[7]через те, що не були проведені необхідні експертизи і ОМС (громади сіл та міст, на території яких розміщені певні ділянки Олеської площі) не узгоджували проекту.

Суд залучив до справи компанію «Шеврон», «Надра Олеська» та ряд міністерств.

Поклади газу[ред. | ред. код]

Державна служба геології та надр України оцінює перспективні запаси традиційного та нетрадиційного газу на Олеській та Юзівській газоносних площах в 7 трлн кубометрів. На самій Олеській площі прогнозні ресурси можуть становити приблизно 3 трлн кубометрів газу.[6]

Розробка родовища[ред. | ред. код]

5 листопада 2013 року Україна і Chevron підписали угоду про видобуток газу на Олеській ділянці.[джерело?]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В України шість пропозицій по газу. Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 1 лютого 2012.
  2. «Новинний портал за Збручем»
  3. Видобуток сланцевого газу: галицькі перспективи
  4. Сланцевий газ: галицька десятина
  5. Державна служба геології і надр України планує провести торги щодо Юзівської і Олеської нафтогазоносних площ
  6. а б Економічна правда
  7. 03.10.2013 Львівська облрада погоджує сланцеву угоду з Шеврон у межах ділянки Олеська. Green Video. YouTube. Green Video View. 9 листопада 2013. Процитовано 31 березня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]