Онела (конунг свеїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Онела
Народився невідомо
Уппланд
Помер близько 530
Уппланд
·загибель у битві
Національність свей
Діяльність політик
Титул конунг
Посада Напівлегендарні королі Швеції
Термін 515—530 роки
Попередник Егіл Туннадолгі
Наступник Адільс
Конфесія поганство
Рід Інглінги
Батько Егіл Туннадолгі
Брати, сестри Оттар Вендельський Ворон

Онела (Onela; ? — близько 530) — напівлегендарний конунг Світьода у 515530 роках. Його ім'я також читається як «Оле», «Алі» або «Але», «Анула». Основні відомості містять в поемі про Беовульфа.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Інглінгів (Юнглінгів). Син конунга Егіла. Після загибелі останнього став панувати разом з братом Оттаром, з яким здійснював походи проти гетів. Проте ініціатива у походах належала Оттару.

Після загибелі брата у поході проти данів, Онела спочатку правив разом з небожами Адільсом та Емундом, проте незабаром захопив одноосібну владу, а його співконунги вимушені були тікати до гетів. Слідом за цим Онела рушив проти Геталанду, де конунг останнього Хеардред надав допомогу Адільсу і Емунду. У вирішальний битві Онела здобув цілковиту перемогу, в битві загинули Хеардред та Емунд, Адільс втік до данів.

Перемога над гетами сприяла посиленню авторитету конунга Онели, який спокійно панував над Уппландом. Втім зрештою проти Онели знову виступив Адільс при підтримці данів (або берсерків) конунга Грольва Жердинки. У цій боротьбі Онела зазнав поразки й загинув. Влада конунга перейшла до Адільса. Вирішальна битва нібито відбулася на льоду озера Венерн. Адільс забрав у вбитого Онели шолом «Равен» (відповідно до Сноррі Стурлусона — Храфн) та коня на ім'я «Битва-кабан».

За іншими легендами Адільсу допоміг Беовульф помститися Онелі за вбивства Емунда. Також тут повідомляється, що Онела був шваргом Хальфдана, конунга данів. Про це також йдеться в норвезьких сагах.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Snorre Sturlasson (1991). Nordiska kungasagor. 1, Från Ynglingasagan till Olav Tryggvasons saga. Stockholm: Fabel. sid. 54. Libris 1266026. ISBN 91-7842-122-5
  • Anderson, Carl Edlund (1999). The Scylding-Skjoldung Historical Legends: Some Historiography and Considerations. Formation and Resolution of Ideological Contrast in the Early History of Scandinavia. p. 102