Оттар Вендельський Ворон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оттар Вендельський Ворон
Курган Оттара
Прізвисько Vendelkråka, Vendelcrow і Cornacchia di Vendel
Народився невідомо
Уппланд
Помер бл. 520
Північна Ютландія, Північна Ютландія, Данія
Національність свей
Діяльність Скальди
Титул конунг
Термін 515—529 роки
Попередник Еґіл
Наступник Адільс
Конфесія поганство
Рід Інґлінґи
Батько Еґіл
Брати, сестри Онела
Діти 2 сина

Оттар Вендельський Ворон (Ottar Vendelkråka; ? — близько 520) — напівлегендарний конунг Світьода у бл. 515520 роках. Ім'я перекладається як «Грізний воїн». У «Історії Норвегії» його називають Отґере.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Інґлінґів. Син конунга Еґіла. Панував над свеями разом з братом Онела, з яким попервах здійснював численні походи проти гетів. Оттар вів тривалі війни з Ґигелаком, конунгом гетів.

На відміну від батька Оттар відкинув союз з Фроде Сміливим, конунгом данів. Коли той запросив обіцяну Егілом данину, Оттар відповів, що свеї ніколи не платили данину данам. Тоді Фроді вирушив з військом до Свеаланду, висадився там, сплюндрував Світьод, перебив і взяв у полон багато народу.

Згідно з «Саги про Інґлінґів», коли Фроде Сміливий вирушив у набіг на Східний шлях. Дізнавшись про це, Оттар, спорядив військо до Данії. Коли він почув, що в Зеландії зібрано велике військо, він попрямував через Ересунн на захід, поплив на південь до Ютландії, увійшов у Лімфьорд і став грабувати у Венделі, він спалив і зовсім спустошив багато місць країни. Втім данські ярли Вотт й Фасте раптово напали на свеїв. Останні на чолі із Оттаром дали відсіч, але до данів прибуло підкріплення, і вони здобули перемогу. Оттара і більшість його воїнів було вбито. Дани взяли його і привезли на берег. Там вони кинули свейського конунга на одному пагорбі на поталу звірам і птахам. Потім було поховано в якомусь кургані у Швеції, а до Свеаланду дани відіслали дерев'яного ворона, сказавши, що конунг Оттар не вартий більшого. З тих пір за Оттаром закріпилося прізвисько Вендельський Ворон.

Владу у Світьоді отримав старший син Адільс та брат Онела.

У «Сазі про Беовульфа»[ред. | ред. код]

Є згадка з посиланням на діяльність Еґіла, батька Оттара. Є окремі відомості щодо походів Оттара і його брата Алі проти гетів. Також тут йдеться проти синів Оттара — Адільса й Емунда, їх боротьбу з стрийком Алі.

Родина[ред. | ред. код]

  • Адільс, конунг у 520—575 роках
  • Емунд (Амунд)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Snorre Sturlasson (1991). Nordiska kungasagor. 1, Från Ynglingasagan till Olav Tryggvasons saga. Stockholm: Fabel. sid. 51-52. Libris 1266026. ISBN 91-7842-122-5
  • Hans Gillingstam: Ottar Vendelkråka i Svenskt biografiskt lexikon (1994)
  • Inger Ekrem e Lars Boje Mortensen, Historia Norwegie, Museum Tusculanum Press, 2003, p. 77, ISBN 978-87-7289-813-1.