Орсон і Олівія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орсон і Олівія
Типанімаційний телесеріал[d]
Телеканал(и)Canal+
Жанркомедійний телесеріалd
РежисерArthur Qwakd
Країна-виробник Франція
Мова оригіналуфранцузька
Перша поява1993
Перший показ8 лютого 19941993
Кількість сезонів1
Кількість серій26
Посилання

Орсон і Олівія – анімаційний комедійно-драматичний телесеріал виробництва Ellipse Entertainment, який транслювався на каналі TF1.[1] Героями серіалу є двоє сиріт, які живуть у вікторіанському Лондоні. Серіал базується на французькій серії коміксів Basil et Victoria (Василь і Вікторія) авторства Едит та Янн. У 2014 році всю серію було перекладено на англійську мову і видано як книжку під назвою «Василь і Вікторія: лондонські лахмітники» («Basil & Victoria: London Guttersnipes»)[2].

Серіал також виходив у етер у багатьох країнах світу, наприклад: Rai Uno в Італії, TVP3 у Польщі, Sky One в Об’єднаному Королівстві, ABC в Австралії, MetroVision і TV3 у Малайзії, Channel 5 у Сингапурі, KiKa в Німеччині, TVI у Португалії, SABC2 у Південній Африці, Showcase та Canal Famille у Канаді, RTÉ Two в Ірландії, HBO у Новій Зеландії та Minimax в Угорщині.

Резюме

[ред. | ред. код]

Орсон і Олівія — двоє одинадцятирічних сиріт, які мешкають на човні у Доках Святої Катерини. Аби вижити, вони мусять шукати їжу, а для заробітку ловлять пацюків. З ними та їхніми приятелями також трапляються різноманітні пригоди. Це і пригоди з правоохоронцями, і зустрічі з іноземцями, а також зустріч із Королевою Вікторією, Шерлоком Голмсом, Льюїсом Керролом та Чарлзом Дікенсом.

Персонажі

[ред. | ред. код]

Основні

[ред. | ред. код]
  • Орсон — малий лисий сирота, який живе на човні зі своєю подругою/дівчиною Олівією. Заробляє тим, що ловить пацюків. Спокійний, уважний із благородною душею, Орсон вважає що здатний на великі вчинки. Улюблена страва — оселедець.
  • Олівія — мала сирота, яка живе на човні зі своїм другом/хлопцем Орсоном. Як і її хлопець, Олівія заробляє на життя тим, що ловить щурів. Запальна, вперта, але щира, Олівія мріє, що колись стане відомою на весь Лондон художницею. Улюблена страва — сосиски. Схильна бачити яскраві сни або кошмари, які зазвичай відображують її найбільші мрії або страхи.
  • Фальстаф — вірний пес Орсона та Олівії, якого вони вважають найкращим ловцем пацюків у Лондоні.
  • Лантух — малий сирота, друг Орсона та Олівії. У доках шукає спосіб заробити, а також вихваляється своїми уявними талантами. Йому подобається Олівія, навіть попри те, що вона погано ставиться до Лантуха та наполягає на тому, що їй подобається лише Орсон.
  • Тедді — малий сирота, друг Орсона та Олівії. Серед усіх друзів Тедді єдиний хто вміє читати та писати, і зазвичай саме він повідомляє іншим новини міста оскільки працює продавцем газет.
  • Рікі Дрипніс — малий сирота, великий шанувальник Шерлока Голмса. Рікі слідкує за всіма справами Шерлока і навіть носить такий же дирсталкер, як і сам Голмса. Рікі має гарний голос, завдяки якому і заробляє на життя.
  • Жабка — мала білява сирота, яка заробляє на життя вуличними акробатичними виступами. Мешкає разом із Тедді та Лантухом.
  • Грушопик — товстий лисий сирота, який продає сірники на вулиці. Найбільше любить їсти смаколики, особливо пудинг та тістечка.

Часті

[ред. | ред. код]
  • Головний інспектор Лестрейд — надокучливий та іноді некомпетентний інспектор зі Скотленд-Ярду. Щоразу коли він бачиться з Орсоном та Олівією, Лестрейд не бере до уваги того, що йому кажуть, і каже що він слідкує за розслідуванням.
  • Шерлок Голмс та Доктор Ватсон — двоє відомих детективів, які розкривають усі таємниці завдяки дедуктивному методу. Кілька разів Голмс та Ватсон допомагають Орсонові та Олівії, а на відміну від Лестрейда, детективи вірять усьому, що кажуть йому сироти.
  • Королева Вікторія — правителька Британської імперії. За час пригод Орсон і Олівія зустрічають її кілька разів.
  • Робекс-Горлоріз — жорстокий вбивця, впійманий Шерлоком Голмсом із допомогою Орсона та Олівії. Згодом його звинувачують у 7 вбивствах, але Горлорізові вдається втекти, і той клянеться помститися детективові та сиротам за те, що запроторили його до в’язниці. Під час спроби вбити Орсона та Олівію Голмс його ловить знову.
  • Грег — син місцевого торговця птицею та ватажок гурту, ворожого до Орсона, Олівії та їхніх друзів.

Епізоди

[ред. | ред. код]
Епізод Назва
1 Генрієта
2 Мюзик-хол
3 Коштовності корони
4 Підкорювачі Північного полюсу
5 Чорне копито
6 37-й герцог Сатерленду
7 Кам’яне серце
8 Танцюючі очі
9 Діти Махараджі
10 Бомба
11 Ганебне парі
12 Баобаб
13 Містер Вільям
14 Вантажник Джим
15 Осадкуватий писар
16 Жінка XX століття
17 Помста Робекса
18 На вихід, будь ласка
19 День дурня
20 Птах Фальстафа
21 Лебеді Темзи
22 Танець живота
23 Інший бік туману
24 Рожева стрічка
25 Ромео та Олівія
26 Різдвяний пудинг

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. SensCritique. Orson & Olivia - Série (1995). SensCritique (фр.). Процитовано 23 серпня 2023.
  2. Basil & Victoria. www.humanoids.com. Процитовано 26 вересня 2017.

Посилання

[ред. | ред. код]