Острів Мадре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
о. Мадре
Павич - White peacock
Палац Борромео на острові Мадре
Фрагмент з каплиці Борромео
Isola Madre - Gondola inside the boat house

Острів Мадреіт. Isola Madre - «острів Мати») є найбільшим з групи островів Борромео (довжина - 220 м, ширина - 330 м), знаходиться в італійській частині альпійського озера Маджоре, в провінції Вербано-Куссіо-Оссола, регіон П'ємонт[1]. На острові знаходяться англійські сади, декілька будівель і архітектурних споруд. У минулому він був відомий під назвами Isola di San Vittore (острів Св. Віктора), а пізніше - Isola Maggiore («найбільший острів»).

Історія[ред. | ред. код]

Наявні історичні джерела свідчать, що в середині дев'ятого століття на острові була церква і цвинтар (існування якого підтверджує назва одного з садів Scala Dei Morti, або «сходи мертвих»). Також достеменно відомо, що на острові вирощували оливки і використовували для священних ритуалів.

У 1501 році Lancillotto Borromeo, один з п'яти дітей Giovanni III Borromeo і Cleofe Pio di Carpi, започаткував вирощування цитрусових на острові; рослини завезли з Ліґурії разом із вправним садівником (ortolano). Lancillotto розпочав будівництво родинної резиденції на острові, яка в 1580 роках була добудована у стилі "ренесанс" іншим нащадком Renato I Borromeo.

Архітектурні споруди[ред. | ред. код]

Палац Борромео був побудований в шістнадцятому столітті на місці стародавньої церкви, цвинтаря та, можливо, замку Сан Вітторе (названий в честь мученика Vittore il Moro). Палац оточений красивими садами - Giardini Botanici dell'Isola Madre ("Ботанічний сад острова Мадре") площею 8 га. Створення саду в англійському стилі почалося в кінці вісімнадцятого століття на місці саду цитрусових. Особливо поцінованою є ділянка саду Scala Dei Morti ("Сходи мертвих"), прикрашена значною колекцією гліциній.

Варта уваги також родинна каплиця (1858 р.), де, на відміну від о.Белла, немає захоронень чи надгробних скульптур[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мапа
  2. стаття перекладена і адаптована з англійської та італійськох Вікіпедій

Координати: 45°54′40″ пн. ш. 8°32′16″ сх. д. / 45.91111° пн. ш. 8.53778° сх. д. / 45.91111; 8.53778