Палац Ісмаілія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Ісмаілія
İsmailiyyə sarayı

40°23′43″ пн. ш. 49°52′56″ сх. д. / 40.39528° пн. ш. 49.88222° сх. д. / 40.39528; 49.88222
Тип будівля
Країна  Азербайджан
Розташування Баку
Архітектурний стиль Венеціанська готика
Архітектор Йосип Плошко
Будівник Муса Нагієв
Матеріал Апшеронський вапняк
Засновано 1913
Будівництво 1908 — 1913
Власник Ага Муса Нагієв
Палац Ісмаілія. Карта розташування: Азербайджан
Палац Ісмаілія
Палац Ісмаілія (Азербайджан)
Мапа

CMNS: Палац Ісмаілія у Вікісховищі

Палац Ісмаілія (азерб. İsmailiyyə sarayı) — нині будівля президії Академії наук Азербайджану, знаходиться в Баку на вулиці Істіглаліят.

Муса Нагієва в пам'ять про померлого від туберкульозу сина Ізмаїла вирішив побудувати в центрі міста незвичайний палац. Він послав відомого польського архітектора Йосипа Плошко до Італії, де той повинен був вибрати архітектурний стиль зразок. У 1907 році Нагієв затвердив проект і почалося будівництво, яке завершилося в 1913 році. На фронтоні будівлі були написані вислови Імама Алі:

Людина підноситься і досягає бажаного тільки своєю працею. З народження до смерті людина повинна вчитися. Мусульмани! Ваш століття вмирає разом з вами, готуйте своїх дітей до нового століття!

Після урочистого відкриття «Ісмаїлії», в його просторому білокам'яної актовому залі з вікнами, що виходять на Миколаївську вулицю, проходили засідання членів Мусульманського благодійного товариства, збори жінок-мусульманок, бакинської інтелігенції, з'їзди духовенства. 26 квітня 1917 в цій будівлі відбулася студентська конференція за участю народних вчителів.

Під час березневих подій 1918 року будинок серйозно постраждало як від куль і снарядів, так і від пожежі. У 1923 році під керівництвом архітектора Дубова будівля була відновлена​​, під час реставрації були видалені написи на фасаді і з боків. Після відновлення «Ісмаїлії», в різні роки в ній розміщувалися різні організації та установи: «Суспільство обстеження та вивчення Азербайджану», «Археологічна комісія», «Суспільство тюркської культури», Рукописний фонд, Республіканський філія Академії наук СРСР та інші. Тепер у ньому розташовується президія Академії Наук Азербайджану[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Зображення палацу на гравюрі
Палац на початку XX століття
На поштовій марці Азербайджану

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Архитектурные феномены Баку. Архів оригіналу за 25 квітня 2012. Процитовано 23 травня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]