Паперівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паперівка
Рід Яблуня (Malus)
Вид Яблуня домашня
(Malus domestica)
Батьки гібриду ×
Сорт Паперівка
Походження Країни Балтії
CMNS: Паперівка у Вікісховищі

Папері́вка (Папірка, Алебастрове, Кальвіль білий королівський) — сорт яблуні народної селекції виведений у балтійському регіоні. Поширений на Поліссі та Лісостепу. Особливо багато таких яблунь на присадибних ділянках.

Дерево має середній зріст. В молодому віці крони вузькі, пірамідальні. Пізніше, з початком плодоносіння, стає широкоовальною або округлою, негустою.

Починає плодоносити на четвертий — п'ятий рік після садіння, якщо садити дворічні рослини. Урожайність висока, але з роками стає плодоносити різко періодично через перевантаженість врожаєм. Плоди середніх розмірів (110–160г) сплющено-округлоконічні, мають зеленувато-жовтий колір і багато підшкірних цяток. М'якуш білий, ніжний, соковитий, доброго кисло-солодкого смаку зі слабким ароматом. Достигають у першій декаді серпня.

Шкірка плодів тонка і легко пошкоджується, через це транспортабельність невисока. Зберігаються 2—3 тижні.[1] Вживають у свіжому вигляді, а також виготовляють соки і компоти.

Попри те, що багато авторів ототожнюють ці яблука з сортом білий налив, ця думка є хибною. Паперівка стигне на 2 тижні пізніше. Її плоди більші, конічної форми (великі плоди тригранні), трохи більш кислуваті на смак, соковитіші, при достиганні рум'янець відсутній. Дерева менш зимостійкі як порівняти з білим наливом, але менше уражуються паршею.[2]

Вважається, що сорт паперівка історично був і залишається серед найпоширеніших на Покутті[3], Опіллі[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. яблуня паперівка на сайті vniispk.ru(рос.)
  2. «Сорты яблони белый налив и папировка» на сайті sadisibiri.hop.ru (рос.). Архів оригіналу за 31 березня 2012. Процитовано 31 березня 2012.
  3. Ярослав ТАРАС. ТРАДИЦІЙНЕ САДІВНИЦТВО ТА ВИНОГРАДАРСТВО НА ПОКУТТІ//Народознавчі зошити. No 1 (133), 2017. ISSN 1028-5091.
  4. ГОДОВАНСЬКА О. ГОРОДНИЦТВО І ПРИСАДИБНЕ САДІВНИЦТВО ЯК ВИЯВ ТРАДИЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ УКРАЇНЦІВ ОПІЛЛЯ./Матеріали до української етнології / етнологія / випуск 6(Х) 2007 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 28 березня 2018. Процитовано 31 січня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]