Перетятько Кирило Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирило Перетятько
Перетятько Кирило Олександрович
 Підполковник
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Повітряні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Кирило Олександрович Перетятько — підполковник Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (2023).

Життєпис[ред. | ред. код]

Під керівництвом підполковника Кирила Перетятька з липня до серпня 2023 року було знищено 65 повітряних цілей противника. Отримав високу державну нагороду 1 жовтня 2023 року з рук Президента України Володимира Зеленського у День захисників і захисниць України на території Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» в присутності військово-політичного керівництва держави та іноземних дипломатів[1].

Під час ракетно-дронової атаки росіян по території України в ніч на 27 липня 2023 року бойова обслуга під керівництвом Кирила Перетятька знищила 20 крилатих ракет типу Х-101/505 та сім БПЛА «Шахед». Під час атаки у серпні 2023 року захисники неба під проводом Кирила Перетятька збили дві ракети Х-101/505, 12 «Калібрів» та дев'ять «Шахедів»[2][3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (28 вересня 2023) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У День захисників і захисниць України Президент вручив державні нагороди та взяв участь у складанні присяги війковими ліцеїстами (укр) . Президент України. Офіційне інтернет-представництво. 1 жовтня 2023. Процитовано 1 жовтня 2023. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. gandziy_s (1 жовтня 2023). Звання Герой України отримав військовий, якому вдалося організувати збиття 20 ракет і семи безпілотників за одну ніч (Фото). ВІЙСЬКОВИЙ КУРʼЄР (укр.). Процитовано 29 жовтня 2023.
  3. zubizaret (2 жовтня 2023). Підполковник з ПвК 'Схід' став Героєм України: Знищено 20 ракет і 7 безпілотників за ніч. Новини Криворізького району Кривий Ріг (укр.). Процитовано 29 жовтня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]