Перехресний трафік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перехресний трафік
Загальна інформація
Автор Гаррі Тертлдав
Книги:

Перехресний трафік (англ. Crosstime Traffic) — серія книг Гаррі Тертлдава.[1]

Головною передумовою оповідань є Земля, яка відкрила доступ до альтернативних всесвітів, де історія розвивалася інакше. «Перехресного трафіка» — це назва компанії, яка є глобальною монополією на цю технологію.

Тло[ред. | ред. код]

Тло дуже нагадує серію Г. Біма Пайпера Paratime та серіб Кіта Ломера «Імперіум». Серії Пайпер віддають належне імена винахідників часової транспозиції: Галдрон і Гестор у Пайпер, Гелбрейт і Гестер у Тертлдава. У всіх серіях на «домашній часовій шкалі» бракувало ресурсів, і вона використовувала свої знання про час, щоб таємно імпортувати запаси з інших Земель і врятувати їхню цивілізацію від краху. Найважливішою відмінністю є характер домашньої шкали часу. Світ Пайпер був населений культурою, яка була технологічно розвиненою протягом тисячоліть і була ще більш віддаленою спорідненістю з нашою. У серії Ломера була цивілізація, яка була менш розвиненою, ніж наша власна майже в усіх відношеннях, за винятком їхніх технологій подорожей. Світ Тертлдава, незважаючи на те, що дія відбувається в 2090-х роках, нагадує реальний світ 2010-х років із скромним загальним прогресом у технологіях, включаючи можливість перехресного часу, а також інфляцію, в результаті чого 100 доларів США (на прізвисько «франкліни») мають таку саму купівельну спроможність, що й 1 долар США. у 2010-х роках.

Це молодіжні романи з головними героями-підлітками, які часто застрягають у небезпечних альтернативних світах і мусять пристосовуватися, щоб вижити. Їхні пригоди допомагають їм краще зрозуміти переваги життя в цивілізованому, високотехнологічному суспільстві. Незмінно в кожній книзі є два персонажі, хлопчик і дівчинка — різні в кожній книзі; в більшості книг один з них — з рідної часової лінії, а інший — з відвіданого альтернативного світу. За винятком «Порохової імперії», де головними героями є рідні брати і сестри, любовний інтерес, що розвивається між героями, незмінно є частиною сюжету. У двох книгах він закінчується успішним завершенням, коли головний герой з Альтернативної часової лінії отримує винятковий дозвіл на відвідування Домашньої часової лінії; в одній книзі закохані прощаються зі сльозами на очах; а в одній обставини призводять до того, що хлопець і дівчина стають запеклими ворогами, незважаючи на їхній взаємний потяг.

Незважаючи на значне насильство, мова та сюжети обмежені цільовою аудиторією. Наприклад, «У вищих сферах» містить перспективу сексуального насильства над дівчиною-рабинею, але не вживаєmься слова «зґвалтування» (хоча пізніше це слово вживається у «Війні Долини та Вестсайду»). Це свідчить про значну стриманість автора Тертлдава, який відомий тим, що писав сцени розкутої сексуальності, насильства та нецензурної лексики у своїх романах для дорослих, таких як серія «Світова війна», «Південна Перемога» та «Війна, яка прийшла рано».

Романи[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • GURPS Нескінченні світи

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Uchronia: Crosstime Traffic Series. www.uchronia.net.

Посилання[ред. | ред. код]