Перша українська гімалайська експедиція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перша українська гімалайська експедиція
Країна УРСР
Дата початку квітень 1991
Дата закінчення травень 1991
Керівник Шуміхін Володимир Сергійович
Склад
11 учасників.


Перша українська гімалайська експедиція «Манаслу-91» — експедиція на вершину Манаслу у 1991 році, уперше в історії світового альпінізму здійснили в альпійському стилі траверс всього масиву Манаслу і 6 травня 1991 року підняли на вершину (8163 м) національний прапор України. Це було завершальне висотне сходження українських альпіністів, як горосходжувачів України в складі СРСР.

Підготовка[ред. | ред. код]

На Ельбруській медико-біологічній станції в 1990—91 роках проводився відбір та підготовка учасників Першої української гімалайської експедиції. Павло Білошицький передав національний прапор України, який уже побував на Монблані та Ельбрусі, в руки одного з найсильніших альпіністів, старшому тренерові збірної команди України Сергію Бершову — як естафету.[1]

Хронологія сходження[ред. | ред. код]

У 1991 році учасники першої української гімалайської експедиції І.Свергун, В.Пастух та А.Макаров першими у світі здійснюють траверс масиву Манаслу (8163 м). Це було завершальне висотне сходження українських альпіністів, як горосходжувачів України в складі СРСР.[2] Основна мета, підйом на вершину, не був здійснений через значне погіршення погоди.

Склад експедиції[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 липня 2020. Процитовано 25 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 3 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]