Петросян Цовінар Левонівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цовінар Левонівна Петросян
вірм. Ծովինար Պետրոսյան
Народилася 5 серпня 1925(1925-08-05)
Єреван, Вірменська РСР, Закавказька РФСР, СРСР
Померла 12 квітня 2014(2014-04-12) (88 років)
Єреван, Вірменія
Країна СРСР СРСР
Діяльність інженер
Alma mater Вірменський державний інженерний університет
Галузь хімія і технологія коньячного виробництва
Науковий ступінь доктор технічних наук
Партія КПРС

Цовінар Левонівна Петрося́н (вірм. Ծովինար Պետրոսյան; 5 серпня 1925, Єреван) — радянський вчений в галузі хімії і технології коньячного виробництва, доктор технічних наук з 1980 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 5 серпня 1925 року в Єревані. 1947 року закінчила хіміко-технологічних факультет Єреванського політехнічного інституту імені Карла Маркса. З 1948 року працювала в Вірменському науково-дослідному інституті виноградарства, виноробства та плодівництва1981 року завідувач лабораторії технології коньяку). Член КПРС з 1953 року.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Вченою розкритий механізм окислювальних процесів при дозріванні коньячного спирту, виявлена ​​роль амінокислот в цих процесах, досліджені невідомі раніше реакції, що протікають при дозріванні коньячного спирту, і хімізм перетворення летючих компонентів коньячного спирту при його витримці. Розроблений спосіб прискореного дозрівання коньячного спирту з активованою клепкою в пульсуючому потоці, який дозволяє автоматизувати технологічних потік, а також прискорені методи попередньої обробки деревини дуба для коньячного виробництва шляхом опромінення гамма- і ультрафіолетовими променями. Автор понад 50 наукових робіт, 3 винаходів і однієї ліцензії. Праці:

  • Азот в коньяке. — Ереван, 1975.

Література[ред. | ред. код]