Петро (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро
Зображення
CMNS: Петро у Вікісховищі

Петро, точніше Симон Петро, є поширеною фігурою в геральдиці, а отже і геральдичною фігурою.

На ньому зображено бородату чоловічу фігуру з німбом, яка тримає в одній руці ключ. Його одяг переважно золотий або срібний, не виключені інші кольори, наприклад синій. Колір ключа та місце розташування мають бути вказані в описі герба.

Головними атрибутами святого є хрест святого Петра, перевернутий латинський хрест, і ключі Царства Небесного[1].


Ключі від раю — це один з найвідоміших атрибутів Святого Петра. Вони часто зображуються як два золоті ключі, які він тримає в руках. Ці ключі символізують його владу над небесами. У Євангелії від Матвія Ісус каже Петрові:

«І Я тобі дам ключі від царства небесного: і що ти зв'яжеш на землі, те буде зв'язане на небі, і що ти розв'яжеш на землі, те буде розв'язане на небі» (Матвія 16:19).

Цей вірш тлумачить як те, що Петро має владу приймати або відкидати людей у ​​царство небесне.

Перевернутий хрест — це ще один поширений атрибут Святого Петра. Петро був розіп'ятий у Римі за наказом імператора Нерона. Він зажадав бути розіп'ятим головою вниз, оскільки вважав себе недостойним померти так само як Ісус Христос.

Атрибутом Святого Петра і також півень. Він зображується біля його ніг або голови. Він асоціюється з апостолом Петром в християнській традиції через подію, описану в Біблії. Згідно з Євангелієм від Матвія (Матвія 26:69-75), перед тим, як півень прокотився, вночі, під час суду над Ісусом, апостол Петро тричі відкинув знайомство з Ісусом. Після цього Ісус звернувся і подивився прямо на Петра, і в той момент півень прокотився.

Інші атрибути, які іноді зображуються разом зі Святим Петром, включають:

  • риба — символ християнства;
  • корона — символ його папської влади;
  • молоток — символ його ролі як першого папи. Петро був каменярем за професією, тому молоток символізує його роль як будівничого Церкви.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gert Oswald: Lexikon der Heraldik. Bibliographisches Institut, Mannheim u. a. 1984, ISBN 3-411-02149-7, S. 303.