Подарунковий сертифікат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Подарунковий сертифікат (подарункова карта) — картонна (сертифікат) або пластикова карта, яка має ті чи інші засоби захисту від копіювання, яка несе в собі певний еквівалент вартості у валюті, прийнятій у країні емітента. Щодо правової природи, подарунковий сертифікат — це публічна пропозиція, яка визначає зобов'язання видачі товару чи послуги особі, що пред'явила сертифікат.

Емітент подарункових сертифікатів — компанія-роздрібний продавець, яка побажала зафіксувати факт внесення до каси деякої суми готівки для того, щоб покупець подарункової картки зміг надалі розпорядитися цією сумою на власний розсуд, а саме подарувати її.

Історія[ред. | ред. код]

Подарункові сертифікати в Україні - явище, що стало активно розвиватися нещодавно. У країнах Заходу така практика відома вже протягом близько 20 років.[1] На відміну від розвинених ринків, історія подібних подарунків в Україні досить молода і розпочала свій початок після утворення Незалежної держави.

На випуск подарункових карток в Україні не потрібно банківської ліцензії, оскільки картка — не інструмент грошових розрахунків, банківські операції з грошима відсутні. Оборотоздатність карток і заборона повернення коштів за куплений сертифікат призвели до нового витку розвитку подарункових карток, а саме — майданчиків їх обміну між собою. Найпопулярніші з них: pokupon, bodo (bodocard), giftmall.

Продажі подарункових карток не обмежуються банками чи роздрібними торговцями; такі інші компанії, як авіакомпанії , круїзні судна , готелі , перукарні , залізничні компанії, тематичні парки , ресторани та інші типи компаній також можуть пропонувати подарункові картки.

Українські компанії, які використовують подарункові сертифікати:

Подарункові сертифікати у світі[ред. | ред. код]

У 2022 році світовий ринок подарункових карток оцінювався в 835,2 мільярда доларів США, і, за прогнозами, до 2032 року він досягне 4,2 трильйона доларів, зростаючи на 17,7% середньорічного темпу зростання з 2023 по 2032 рік.[2]

Великі й відомі компанії, як-от Google, Microsoft і P&G, використовують подарункові картки , щоб підвищити рівень відповідей на свої опитування.[3]

Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найбільша колекція подарункових карток у світі, станом на 2021 рік, належала канадсько-американським братам Аарону та Девіду Міллерам зі Скарсдейла, Нью-Йорк. До 2013 року брати зібрали приблизно 3125 різних карток.[4]

Види подарункових сертифікатів[ред. | ред. код]

Подарункові сертифікати можна класифікувати[5]:

  • За способом передачі: оплатний, безоплатний.
  • За стороною одержувача: іменний, анонімний.
  • За формою: пластикова карта, паперовий, електронний.
  • За терміном: з визначенням терміну, безстроковий.
  • За кількістю пред'явлень: одноразовий, багаторазовий.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tuttle, Brad (9 січня 2012). Billions Wasted: Do Gift Cards Make Sense When So Many Go Unused?. Time (амер.). ISSN 0040-781X. Процитовано 15 травня 2024.
  2. https://www.alliedmarketresearch.com, Allied Market Research. Gift Cards Market Size, Share, Growth | Forecast - 2032. Allied Market Research (англ.). Процитовано 15 травня 2024.
  3. Research Study Gift Cards: Your Tool to Improve Survey Response Rates. Reloadly (амер.). 19 вересня 2023. Процитовано 15 травня 2024.
  4. The largest collection of gift cards. guinnessworldrecords.com (англ.). guinnessworldrecords.com.
  5. Усатенко, О. В. (2014). ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАРУНКОВИХ СЕРТИФІКАТІВ ДЛЯ ЦІЛЕЙ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ. Ефективна економіка (укр.). № 3. ISSN 2307-2105. Процитовано 15 травня 2024.