Показник короткості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Показник короткості — це числовий параметр сімейства графів, який показує, наскільки далекими від гамільтоновості можуть бути графи сімейства. Інтуїтивно, якщо  — показник короткості графа сімейства , то будь-який граф із вершинами має цикл довжини, близької до але деякі графи не мають довших циклів. Точніше, для будь-якого впорядкування графів у у послідовність , та функції , визначеної як довжина найбільшого циклу в графі , показник короткості визначають як[1]

Це число завжди міститься в інтервалі від 0 до 1. Показник дорівнює 1, якщо графи сімейства завжди містять гамільтонів або близький до гамільтонового цикл, і 0, якщо найбільша довжина циклів у графах сімейства може бути меншою від будь-якого сталого степеня числа вершин.

Показник короткості поліедральних графів дорівнює . Побудова, заснована на многогранниках Клі, показує, що деякі поліедральні графи мають найбільший цикл завдовжки [2], і було також доведено, що будь-який поліедральний граф містить цикл, довжиною [3]. Поліедральні графи — це графи, які одночасно є планарними і вершинно 3-зв'язними. Факт вершинної 3-зв'язності тут важливий, оскільки існує множина вершинно 2-зв'язних планарних графів (таких як повні двочасткові графи ) із показником короткості 0. Є багато додаткових результатів щодо показника короткості обмежених підкласів планарних та поліедральних графів[1].

Вершинно 3-зв'язні кубічні графи (без вимог планарності) також мають показник короткості, який (як було показано) лежить строго між 0 і 1[4][5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Grünbaum, Walther, 1973, с. 364–385.
  2. Moon, Moser, 1963, с. 629–631.
  3. Chen, Yu, 2002, с. 80–99.
  4. Bondy, Simonovits, 1980, с. 987–992.
  5. Jackson, 1986, с. 17–26.

Література

[ред. | ред. код]