Полум'я війни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полум'я війни
Flames Of War
Кінокомпанія Al Hayat Media Centerd
Тривалість 55 хв., 14 секунда, 58 хв., 13 секунда і 8 секунда
Мова арабська і англійська
Країна Ісламська Держава
Рік 2014

«Полум'я війни: боротьба тільки починається» — документальний фільм Ісламської Держави (ІД) англійською мовою. Трейлер вийшов у вересні 2014[1][2][3], знятий студією медіацентру «Al-Hayat», тривалість 55 хвилин, субтитри арабською мовою[4]. Перед виходом фільму ІД випустила рекламний тизер. Закадровий диктор у фільмі говорить бездоганною англійською з північноамериканським акцентом. Фільм починається зі сцени, де 2003 року американський президент Джордж Буш на авіаносці під гаслом «Місія виконана» розповідає про перемогу США та союзників в іракській війні. Сцена переривається і диктор вимовляє: «Вони брешуть. Полум'я війни тільки розгорається», ця фраза кілька разів повторюється протягом фільму. У фільмі містяться сцени бойових дій із перестрілками та вибухами; кадри вступу бойовиків ІД до міст і сіл, де їх вітають жителі; критика на адресу релігійних діячів, які негативно відгукуються про ІД; розповіді про перемоги над курдськими ополченцями, іракськими та сирійськими урядовими військами. Протягом фільму в ньому звучать нашиди ІД.

У фіналі представлено знакову сцену, де полонені солдати сирійської армії з 17-ї дивізії в Рацці риють собі могили[5]. Базу 17-ї дивізії було захоплено ІД влітку 2014 року в ході битви за Ракку. Один із полонених, звертаючись до камери, каже, що «Башар Асад зрадив їх», «офіцери бігли», він радить солдатам рятуватися і тікати з армії, а батькам забирати своїх синів з армії Асада, оскільки «Аллах благословив Ісламську державу» та «лише кілька десятків бійців ІД змогли захопити базу з 800 урядовими солдатами». У наступних кадрах бранці падають від пострілів у викопані могили. Один із бійців ІД, що стріляли, повертається до камери і знову промовляє: «Полум'я війни тільки розгорається». Фільм завершується словами лідера ІД Абу Бакра аль-Багдаді, який говорить, що «сини ісламу» готові вступити в бій з американськими військами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Islamic State releases trailer for 'Flames of War'. The Washington Post. 17 вересня 2014.
  2. Islamic State Issues Video Challenge to Obama. The New York Times. 17 вересня 2014.
  3. 'Fighting Has Just Begun,' Says Video Issued by Islamic State-Linked Group. The Wall Street Journal. 17 вересня 2014.
  4. Porter, Tom (20 вересня 2014). Isis Releases 'Flames of War' Blockbuster-Style Propaganda Film. International Business Times UK (англ.). Процитовано 22 січня 2024.
  5. Syrian Soldiers Dig Their Own Graves in New ISIS Release Titled "Flames of War". MEMRI (англ.). Процитовано 22 січня 2024.