Полісуари

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полісуари
Зображення
Описано за адресою popularhistoria.se/sveriges-historia/forntid/det-randiga-berget-i-gantofta
CMNS: Полісуари у Вікісховищі
Артефакт на Кам'яній Могилі.

Полісуари, Загострені борозни, Полірувальні борозни, Точильні борозни — висічені в скелі борозни, які зустрічаються в багатьох місцях Європи, зокрема, на острові Ґотланд у Балтійському морі, поширені у Франції, де їх використовували для полірування кам'яних сокир, в Україні є на Кам'яній Могилі.

У Швеції також є канавки в північно-західній Сканії та Халланді. У Гантофті, розташованій за 14 км (8,7 миль) на південь від Гельсінгборга, поверхня скелі з пісковика вигравірувана тисячами борозен. Місцева традиція говорить, що їх виготовляли як точильні камені.[1]

Борозни у Франції походять з неоліту і називаються полісуарами, які датуються бл. 2500—2000 рр. до н. е. Люди, які будували дольмени, зводили менгіри та робили полірувально-точильні борозни, підтримували археологічну культуру, відому як Сена-Уаза-Марна. До 1927 року в районі Обе було понад 130 пам'ятників цього періоду, включаючи 49 точильних борозен. Багато каміння було розрізано на дорожні камені або будівельні блоки для будинків.

Точильні борозни також були знайдені в Тавастії у Фінляндії та Люксембурзі, а також у Файфілд-Дауні в Англії.

Неолітичні борозни були знайдені в Таміл Наду, Індія.[2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Mårtensson, Torsten. Sliprännornas praktiska bruk (PDF). Fornvännen.
  2. Subramanian, TS (21 липня 2016). Footprints of Neolithic age. The Hindu. Процитовано 21 грудня 2016.
  3. Subramanian, TS (3 квітня 2013). Bedrock on which Neolithic man sharpened stone tools found in T.N. The Hindu. Процитовано 21 грудня 2016.