Портал:Маріуполь/Біографії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арнаутов Віктор Михайлович (англ. Victor Mikhail Arnautoff 1896-1979) — художник-монументаліст 20 століття, співпрацівник Дієго Рівери. Малював пейзажі, станкові картини, монументальні панно. Графік.

Життєпис[ред. код]

Походив з родини священика Михайла Арнаутова, викладача Маріупольської Маріїнської жіночої гімназії, розстріляного більшовиками.

Народився в селі Успенівка (тепер — Запорізька область.) В юні роки перебував в місті Маріуполь, де закінчив Олександрівську чоловічу гімназію.

В роки громадянської війни — прапорщик 1-ї стрелецької Дроздовської дивізії. Після військової поразки дивізії емігрував в місто Харбін. В часи перебування в Китаї зустрів свою першу дружину. Мав трьох дітей в шлюбі.

З 1920 р. в еміграції.Мистецтво опановував в студії «Лотос», (керівники — Кичигін М. та Олександр Бернардацці)

У 1925 р. перебрався в місто Сан-Франциско, США. Продовжив навчання в Каліфорнійській художній школі, його вчителі — Р. Стакпол, Г. П'єзоні, Л. Рендолф).

У 1929-1931 рр. приїздив в Мексику, де працював під керівництвом художника-монументаліста Дієго Рівера. Серед знайомих Арнаутова — російські художники емігранти, один з них — Григор'єв Борис Дмитрович (1886—1939) створив графічний портрет Арнаутова у 1929 році.

На початку 1930-х рр. повернувся у США, де був викладачем в Каліфорнійській художній школі. З 1936 р. - викладач Стенфордського університету, але не покидав творчості. Мав декілька персональних виставок в містах США. Брав участь в міжнародних виставках у Нью-Йорку та у Сан-Франциско. як монументаліст робив панно для метро у Сан-Франциско, в приміщені Всесвітньої бібліотеки тощо. :::::::::::::::: Докладніше