Порчинський Йосип Алоїзович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йосип Порчинський
Ім'я при народженніПорчинський Йосип Алоїзович
Народився9 (21) лютого 1848
Новокатеринослав, Куп'янський повіт, Харківська губернія
Помер8 (21) травня 1916 (68 років)
Петроград, Російська імперія[1]
Країна Російська імперія
Діяльністьентомолог
Alma materСанкт-Петербурзький університет
Галузьдиптерологія[2], ентомологія[2] і agricultural entomologyd[2]
ЗакладБюро прикладної ентомології Міністерства землеробства
Відомий завдяки:працям з вивчення шкідливих комах
Нагородимала срібна медаль Руського географічного товариства

Йо́сип Алоі́зович Порчи́нський (9 (21) лютого 1848, Новокатеринослав, Куп'янський повіт, Харківська губернія — 8 (21) травня 1916, Петроград, Російська імперія) — російський ентомолог українського походження, один з фундаторів медичної, сільськогосподарської та лісової ентомології в Росії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився у військовому поселенні Новокатеринослав Купянського повіту Харківської губернії у родині військового лікаря Йосипа Порчинського[3] та його дружини С. І. Євневич[4] . Закінчивши природниче відділення фізико-математичного факультету Санкт-Петербурзького університету (1871), працював у Російському ентомологічному товаристві: консерватором (хранителем колекцій) та бібліотекарем, вченим секретарем (1874), віце-президентом (1896).

Чимало їздив країною (Європейська частина, Кавказ, Західний Сибір), надаючи практичну допомогу у визначенні комах, плануванні боротьби з шкідливими видами, збирав науковий матеріал. З 1895 року і до кінця життя очолював ентомологічне бюро міністерства землеробства[5].

Нагороджений малою срібною медаллю Російського географічного товариства (1888)[6].

Похований на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

Галуззю основних наукових інтересів І. А. Порчинського була прикладна ентомологія. Він досліджував комах, що пошкоджують культивовані та лісові рослини, є паразитами або переносять хвороби людини й худоби, а також корисних комах (наприклад, сонечок[7] та інших). Особливу увагу він приділяв вивченню комах з ряду Двокрилі. Одним з перших в країні пропагував використання паразитичних та хижих комах для боротьби з шкідливими видами (біологічний захист рослин). Описав як нові для науки близько 130 видів комах.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. http://sdei.senckenberg.de/biographies/information.php?id=11614
  2. а б в Czech National Authority Database
  3. Якобсон Г. Г. Иосиф Алоизиевич Порчинский // Известия Отдела Прикладной энтомологии, 1921, т. 1, с. 14-27
  4. Материалы для истории научной и прикладной деятельности в России по зоологии и соприкасающимися с нею отраслями знания преимущественно за последнее тридцатипятилетие (1850—1888), собранные Ан. Богдановым, председателем Зоологического Отделения Общества, т. 2. — М.: Тип. М. Г. Волчанинова,1889. http://forum.vgd.ru/161/14640/
  5. Гончаров Н. П. — Государственная организация аграрной науки в России (175 лет РАСХН). Историко-биологические исследования № 3, том 4, 2012.http://cyberleninka.ru/article/n/gosudarstvennaya-organizatsiya-agrarnoy-nauki-v-rossii-k-175-letiyu-rashn
  6. Перечень награждённых знаками отличия Русского географического общества (1845—2012). http://ansya.ru/health/ispolnitelenaya-direkciya-perechene-nagrajdennih-znakami-otlic/pg-3.html[недоступне посилання]
  7. Порчинский И. А. Наши божьи коровки (Coccinellidae) и их хозяйственное значение: Сельскохозяйственная монография. — СПб, Тип. М. Меркушева, 1912. — 88 с.