Почесна відзнака «За заслуги перед містом Миколаїв»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
За заслуги перед містом Миколаїв
Країна Україна Україна
Тип почесна відзнака
Вручається: громадянам міста та інших регіонів України, посадовим особам місцевого самоврядування
Вручає: Миколаївським міським головою
Статус вручається
Нагородження
Параметри розмір хреста: 41×41 мм
розмір колодки: 43×19 мм
Засновано: 2004
Нагороджені: Категорія:Нагороджені почесною відзнакою «За заслуги перед містом Миколаїв»
Черговість

Почесна відзнака «За заслуги перед містом Миколаїв» — заохочувальна відзнака Миколаївського міського голови за видатні заслуги у сфері соціально-економічного, культурного, наукового розвитку міста, розвитку міжнародних та внутрідержавних відносин міста, благодійництво, особисту видатну участь в історичних подіях, пов'язаних з життям міста, участь у відродженні та становленні провідних підприємств міста, спортивні та творчі досягнення на міжнародному та державному рівнях.

Нагородженому вручається Почесна відзнака Миколаївського міського голови «За заслуги перед містом Миколаїв» та посвідчення до неї[1].

Статут нагороди[ред. | ред. код]

Підстави для присвоєння звання[ред. | ред. код]

Почесна відзнака «За заслуги перед містом Миколаїв» вручається громадянам України, жителям міста та посадовим особам органів місцевого самоврядування за значний особистий внесок в економічну, науково-технічну, соціально-культурну, військову, громадську та благодійну діяльність; розвиток міжнародних та внутрішньодержавних відносин міста; особисту видатну участь в історичних подіях, пов'язаних з життям міста, участь у відродженні та становленні провідних підприємств міста; спортивні та творчі досягнення на міжнародному та державному рівнях[2][3].

Рішення про нагородження почесною відзнакою приймає особисто міський голова за поданням комісії з визначення кандидатур для відзначення почесною відзнакою Миколаївського міського голови «За заслуги перед містом Миколаїв».

Порядок внесення кандидатур та їх розгляд[ред. | ред. код]

Клопотання про нагородження почесною відзнакою можуть порушуватись керівниками підприємств, установ та організацій, заступниками міського голови, головами адміністрацій районів Миколаївської міської ради, громадськими організаціями, трудовими колективами. Клопотання подається на ім'я міського голови та розглядається комісією з визначення кандидатур протягом наступних 10 робочих днів з дня його реєстрації.

Клопотання повинно містити загальні відомості про особу, яку представляють до нагородження, а також опис досягнень та заслуг кандидата перед містом, що стали підставою для порушення клопотання про нагородження. До клопотання додаються документи, що підтверджують зазначені в ньому відомості, а також витяг з протоколу зборів трудового колективу, зборів громадян, засідання органів управління об'єднань громадян, які прийняли рішення щодо нагородження.

Клопотання надсилається на ім'я міського голови не пізніше як за місяць до проведення урочистостей.

Після розгляду отриманих документів члени комісії з визначення кандидатур після проведеного засідання протягом 3 робочих днів подають міському голові протокол з рекомендаціями стосовно нагородження претендентів[2].

Особливості, послідовність розміщення[ред. | ред. код]

Одна особа може бути нагороджена почесною відзнакою лише один раз.

Почесну відзнаку Миколаївського міського голови «За заслуги перед містом Миколаїв» носять на грудях зліва[2].

Опис почесної відзнаки «За заслуги перед містом Миколаїв»[ред. | ред. код]

Нагрудний знак «За заслуги перед містом Миколаїв» має форму рівностороннього хреста з розширеними лапами. Хрест виготовлено із золотистого металу, лапи хреста покрито синьою емаллю. Аверс нагрудного знаку складається з синього хреста, що символізує віру та християнську релігію, в центральній частині якого розташований золотистий медальйон із зображенням герба міста Миколаєва. Медальон навколо прикрашений золотистим лавровим вінком — символом перемоги та слави. Хрест покладено на сяйво сріблястого металу[3][4].

Реверс нагрудного знаку виконаний у золотистому кольорі, в центральній частині якого зроблено напис «За заслуги перед містом Миколаїв». Планка нагрудного знаку прикрашена стилізованим лавровим вінком та стрічкою у кольорах Державного прапору України[3][1].

Нагрудний знак «За заслуги перед містом Миколаїв» за допомогою кільця з вушком сполучається з прямокутною колодкою золотистого металу, обгорнутою жовто-блакитною стрічкою. Нижня частина колодки фігурна.

Кольори нагрудного знака:

  • синій або блакитний колір — символ краси, величі, м'якості;
  • золото — символ багатства, справедливості, сили, вірності, чистоти;
  • срібло — символ чистоти, незайманості.

Розмір хреста: 41×41 мм, колодки — 43×19 мм[2].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Міські відзнаки. Миколаївська міська радa. Процитовано 28 січня 2023.
  2. а б в г Про Почесну відзнаку Миколаївського міського голови «За заслуги перед містом Миколаїв». Миколаївська міська рада. 4 травня 2016. Процитовано 28 січня 2023.
  3. а б в Кривцов, А. О. (2020). Символіка міста Миколаєва та Миколаївської області в сучасній нагородній фалеристиці. Миколаїв: Коледж Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. с. 6.
  4. Пономарьов, А.; Артюх, Л.; Бехетіна, Т. (1994). Українська минувшина. Київ: Либідь.