Правляча партія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Правляча партія або керівна партія в демократичній парламентській, президентській або змішаній системі — це політична партія або коаліція, яка займає більшість виборних місць у парламенті (в парламентській системі) або очолює виконавчу владу (в президентській системі) і завідує державними справами після виборів.[1][2][3][4][5]

У багатьох демократичних республіках, таких як, наприклад, Філіппіни, правлячою партією є партія обраного президента, яка відповідає за виконавчу гілку влади. У парламентських системах більшість у законодавчому органі також контролює виконавчу гілку влади, таким чином, не залишаючи можливості для супротивних партій одночасно займати виконавчу та законодавчу гілки влади.[6] В інших системах, таких як президентська система американського типу, партія президента не обов'язково має більшість у законодавчому органі.

Термін «правляча партія» також використовується щодо партій в однопартійній системі, наприклад, КПК в Китайській Народній Республіці та щодо фактичних панівних партій в неліберальних демократіях, таких як Єдина Росія в РФ.[7][8]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. What is a 'ruling party'? | Legal Studies Questions. Toppr Ask (en-IE) . Процитовано 29 квітня 2022.
  2. ruling party - English definition, grammar, pronunciation, synonyms and examples | Glosbe. glosbe.com. Процитовано 29 квітня 2022.
  3. Party in Power - an overview | ScienceDirect Topics. www.sciencedirect.com. Процитовано 29 квітня 2022.
  4. 3How our democracy works (PDF). Parliament Gov ZA. Процитовано 29 квітня 2022.
  5. Meaning of 'ruling party' in English Dictionary. vdict.pro. Процитовано 29 квітня 2022.
  6. Government majority. www.instituteforgovernment.org.uk. Процитовано 29 квітня 2022.
  7. 10 Common Types of Government & Real-World Examples. TheBestSchools.org (амер.). 9 квітня 2018. Архів оригіналу за 28 квітня 2022. Процитовано 29 квітня 2022.
  8. The Chinese Communist Party. Council on Foreign Relations (англ.). Процитовано 29 квітня 2022.