Прапор Великої Британії (1606-1801)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Великої Британії
Прапор Великої Британії
Використання
Пропорції 1:2
Затверджений 1704
Скасований 31 грудня1800
Кольори
Тип Державний
Приналежність Королівство Велика Британія

CMNS: Прапор Великої Британії у Вікісховищі
Торгівельний прапор Великої Британії
Торгівельний прапор Великої Британії
Використання
Пропорції 1:2
Затверджений 1704
Скасований 31 грудня1800
Кольори
Тип Торгівельний
Приналежність Королівство Велика Британія

CMNS: Торгівельний прапор Великої Британії у Вікісховищі
Торгівельний прапор Великої Британії
Торгівельний прапор Великої Британії
Використання
Пропорції 1:2
Затверджений 1704
Скасований 31 грудня1800
Кольори
Тип Торгівельний
Приналежність Королівство Велика Британія

CMNS: Торгівельний прапор Великої Британії у Вікісховищі

Прапор Великої Британії, широко відомий як Королівські кольори, "Юніон Джек", або британський прапор, використовувався на морі з 1606 року і в цілому з 1707 - 1801 рр. Це був перший прапор Великої Британії,[1][2] попередник "Union Jack" 1801 року.

Дизайн був створений королем Яковом VI і І для використання на кораблях у відкритому морі, і згодом він став використовуватися як національний прапор після Договору про Союз і Акту про унію 1707 року, отримавши статус «Геральдичний прапор Великої Британії», новоствореної держави. Пізніше він був прийнятий для використання сухопутними військами, хоча синій колір поля, який використовується в наземних версіях, більше нагадував блакитний колір прапора Шотландії.

Прапор складається з червоного хреста святого Георгія, покровителя Англії, накладеного на прапор Святого Андрія, покровителя Шотландії. Його правильні пропорції 3:5.

Офіційне використання прапора припинилося в 1801 році зі створенням Сполученого Королівства Великої Британії та Ірландії. Саме тоді до прапора Великої Британії був доданий прапор Святого Патріка, щоб створити сучасний прапор унії.

Створення[ред. | ред. код]

Яків I Англії, король Шотландії, Наказ Ради, 1606:

Оскільки між нашими підданими Південної та Північної Британії, які подорожують морями, виникли деякі розбіжності щодо вживання їхніх прапорів: щоб уникнути всіх суперечок у майбутньому за порадою нашої Ради ми наказали: відтепер усі наші піддані цього острова і Королівства Великої Британії, а також усі наші члени, будуть носити на своїй головній щоглі Червоний хрест, який зазвичай називають хрестом Святого Георгія, і Білий хрест, який зазвичай називають Андріївським хрестом, об’єдналися відповідно до форми, складеної нашими герольдами та надісланої нами нашому Адміралу для опублікування нашим підданим: і на їх передній частині наші піддані Південної Британії повинні носили тільки Червоний хрест, як вони звикли, а наші піддані Північної Британії на передній частині вживали Білий хрест, як вони звикли.

Король Яків мав звичку називати «Королівство Великої Британії», враховуючи, що воно було створено унією корон. Однак, незважаючи на особисту унію, яку він представляв, на практиці Англія та Шотландія продовжували залишатися окремими королівствами, кожне зі своїм власним парламентом і законами, ще одне століття. Королівство Великої Британії остаточно виникло в 1707 році.[3] Прапор нового Королівства був офіційно обраний 17 квітня 1707 року, за два тижні до того, як Акт про унію 1707 року мав набути чинності. Сер Генрі Сент-Джордж, головний король підв'язки, представив кілька можливих проектів королеві Анні та Таємній раді.[4]

Шотландський варіант[ред. | ред. код]

Основною альтернативою для розгляду була версія прапора з хрестом Святого Андрія, що лежить поверх прапора святого Георгія, що називається «прапором шотландського союзу, як кажуть, що використовується шотландцями», але цей варіант було відхилено. 

Пропоновані версії[ред. | ред. код]

Після союзу між Англією та Шотландією було розроблено кілька проектів нового прапора, що поєднує хрест святого Георгія та Хрест святого Андрія:[5]

Ранні (близько 1604 р.) пропозиції щодо дизайну прапору Союзу (рукопис у Національній бібліотеці Шотландії))[5]
 
 
 
 
 
 

Однак жоден з них не був прийнятним для короля Якова. [5]

Після 1801 р.[ред. | ред. код]

Прапор комісарів правління Північного маяка

Зі зміною британського прапора в 1801 році британські кормові прапори та інші офіційні зразки, що включали його, також майже все змінилися, або відразу, або коли вже були вичерпані запаси. Виняток становить прапор комісарів Ради Північного маяка, старий запас якого проіснував так довго, що його анахронічний дизайн став традицією. Іноді старий прапор був включений до пізніших проектів, щоб позначити зв’язок з Британією до 1801 року, як-от герб колонії Сьєрра-Леоне, прийнятий у 1914 році[6] або прапор Батон-Руж, штат Луїзіана, прийнятий у 1995 році[7] Прапор Сомерсет, штат Меріленд, використовується з 1694, був відновлений після того, як заново відкритий в 1958 році.[8]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. British Flags. Flaginstitute.org.
  2. The Union Jack or The Union Flag?. Flaginstitute.org.
  3. Michael Lynch, The Oxford Companion to Scottish History (2001), p. 356
  4. Linda Colley, Taking Stock of Taking Liberties: A Personal View (British Library, 2009), p. 46
  5. а б в Duffy, Jonathan (10 квітня 2006). Union recognition. BBC. Архів оригіналу за 30 November 2020.

    · Graphic (archive of Graphic)
  6. Sierra Leone. Flags, badges & arms of His Majesty's dominions beyond the seas and of territories under His Majesty's protection (англ.). Т. 2: Arms. London: HMSO. 1932. с. 31.
  7. Purcell, John M.; Croft, James A.; Monahan, Rich (2003). American City Flags: 150 Flags from Akron to Yonkers (PDF). North American Vexillological Association. с. 33—35. ISBN 978-0-9747728-0-6. OCLC 1011001515. Процитовано 3 лютого 2020.
  8. Somerset County Flag (PDF). visitsomerset.com. Princess Anne, Maryland: Somerset County Tourism. Архів оригіналу (PDF) за 8 September 2015.