Премія Бресси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія Бресси
італ. Premio Bressa
Країна Італія Італія
Тип cultural prized і наукова нагородаd
Вручає: Туринська академія наук
На честь: Чезаре Брессаd
Нагородження
Засновано: 1836
Перше: 1879
Останнє: 2006
Нагороджені:
Категорія:Лауреати премії Бресси (8)
Черговість
Сайт accademiadellescienze.it/attivita/premi-e-borse/premi-del-passato/premio-bressa

Премія Бресси (італ. Premio Bressa) — наукова нагорода від Туринської академії наук, що була заснована у 1836 році завдяки пожертві за заповітом науковця-фізика Чезаре Бресси (італ. Cesare Bressa, 1783—1836). Премія була поперемінно національною і міжнародною із системою ротації таких наукових дисциплін як хімія, фізіологія, фізика, геологія, математика, патологія, історія, статистика, географія[1][2].

Чезаре Бресса (портрет середини 1830-х)

Проте знадобилося довгих сорок років, щоб отримати можливість вперше присудити премію після того, як у липні 1876 року померла Клаудія Амата Дюпече, бенефіціар спадку. Тому Академія офіційно оголосила про перший конкурс лише на засіданні 10 грудня того ж року. За рішенням доктора Мортари у конкурсі могли брати участь науковці з будь-якої країни з відкриттями чи науковими роботами, які вони виконали протягом періоду 1875—1878 років.

Першим премію отримав Чарлз Дарвін за свої ботанічні дослідження. Загалом у першому конкурсі взяли участь 11 дуже різних науковців. Окрім Дарвіна, можна побачити такі імена вчених, що претендували на премію за свої здобутки: інженер Ораціо К'яццарі (італ. Orazio Chiazzari), за нову систему для живлення котлів локомотивів; Берлінська академія наук за видання «Corpus inscriptionum latinarum»; Луї-Поль Кайєте і Рауль-П'єр Пікте за відкриття зрідження газів; професор Альфред Ледьє (фр. Alfred Ledieu) за дві різні праці, що стосуються навігації та флоту; хімік Поль Еміль Лекок де Буабодран за відкриття галію та публікації про спектрометричний аналіз; Альфред Рассел Воллес за роботу з питань географічного поширення тварин; американський астроном Асаф Голл за відкриття супутників Марса; британський дослідник Генрі Мортон Стенлі за географічні відкриття, зроблені в Африці; трієстський математик Джуліо Асколі за один із своїх мемуарів і, навіть, Александер Грем Белл за винахід телефону[1].

Коли першу премію ще не було присуджено, Академія 29 грудня 1878 року запустила механізм (тобто створення ради, публікація оголошення тощо) для проведення другої номінації, яка стосувалась чотириріччя 1877—1880 років і призначеної лише для італійських науковців. Цього разу був оголошений переможцем 28 грудня 1881 року італійський мандрівник Луїджі Марія Д'Альбертіс за географічні та етнографічні відкриття, описані в його праці під назвою «До Нової Гвінеї: що я бачив і що я зробив» (італ. Alla nuova Guinea: ciò che ho veduto e ciò che ho fatto).

Востаннє премію присуджували у 2006 році. Спочатку премія вручалась як визнання відкриттів, зроблених за чотирирічний період, що передував даті присудження. До 2006 року, коли премія Бресси була присуджена востаннє, було нагороджено 35 номінантів, а мандрівник Філіппо Де Філіппі[en] (1869—1938) отримував її двічі поспіль.

Список лауреатів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б La storia del Premio Bressa. Процитовано 31 травня 2022. {{cite web}}: Недійсний |url-access=accademiadellescienze.it (довідка)
  2. Etienne Belmont La correspondance Poincaré-Hertz // Philosophia Scientiæ, vol. 1, n. 1 (1996), p. 21-62