Престон Такер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Престон Такер
англ. Preston Thomas Tucker
Народився 21 вересня 1903(1903-09-21)
Капак, Мічиган, США
Помер 26 грудня 1956(1956-12-26) (53 роки)
Іпсіленті, Мічиган, США
·пневмонія
Громадянство США США
Діяльність підприємець, конструктор автомобілів
Alma mater Cass Technical High Schoold

Пре́стон Та́кер (англ. Preston Thomas Tucker; 21 вересня 1903 — 26 грудня 1956) — американський підприємець та конструктор автомобілів, головний герой біографічного кінофільму «Такер: Людина і його мрія».

Молоді роки[ред. | ред. код]

Престон Такер народився у Капаку у штаті Мічиган. Дитячі роки проходили у Лінкольн-Парку, передмісті Детройта, де Престон з 11 років навчався керувати автомобілем і незабаром став палким прихильником моторизації. У віці 16 років почав купувати, ремонтувати й продавати вживані автомобілі. Пробував відвідувати вищу технічну школу у Детройті та згодом її покинув заради роботи у підприємстві «Cadillac». Після цього служив (1920—1930) у поліції Лінкольн-Парку, але був звільнений через лихацьке водіння автомобілем та мотоциклом. Наступним місцем роботи стала «Ford Motor Company», де він працював робітником, — яке він невдовзі покинув заради роботи менеджером з продажу автомобілів «Студебекер» (англ. Studebaker) класу «люкс» у салоні Мітчелла Дуліана (англ. Mitchell Dulian) у Мемфісі, штату Теннесі. Короткий час займав посаду регіонального керівника компанії «Пірс-Ерроу» (англ. Pierce Arrow). «Велика депресія» призвела до зупинки продажів розкішних авто. У 1933 році Такер повернувся до Детройту, де відкрив дилерський пункт фірми «Dodge» компанії «Chrysler».

Інтерес до автоспорту[ред. | ред. код]

Одночасно Такер став цікавитись автомобільними перегонами, почав брати участь у перегонах на автодромі «Індіанаполіс Мотор Спідвей». Щоб бути ближче, перебрався до Індіанаполіса, де підробляв також дистриб'ютором пива. Тоді ж познайомився з Гаррі Міллером (англ. Harry Miller), інженером і конструктором гоночних автомобілів та двигунів до них для перегонів «Індіанаполіс 500». Коли у 1933 році фірма Міллера збанкрутувала, Такер запросив його до виробництва болідів власної конструкції. У 1934 році. Такер став одним із керівників «Амерікен Отомотів Корпорейшн» (англ. American Automotive Corporation) з метою налагодити виробництво спортивних і гоночних автомобілів. У 1935 році заснував «Miller and Tucker, Inc.», яка працювала до смерті Міллера у 1943 році. У цей же період Такер познайомився з інженером-механіком Джоном Едді Оффуттом (англ. John Eddie Offutt), з яким надалі тісно співпрацював.

Бронеавтомобіль конструкції Такера

Підприємництво[ред. | ред. код]

Напередодні Другої світової війни на замовлення нідерландського уряду розробив конструкцію бронеавтомобіля, але через початок війни та капітуляцію Нідерландів угода залишилася нереалізованою. Через це Такер передав технічну документацію і прототипи розробки американському військовому відомству.

Тоді ж, у 1940 році Такер заснував фірму «Tucker Aviation Corporation», котра почала займатися питаннями розробки та виробництва військових літаків. Було спроектовано літак-винищувач «Tucker XP-57», який однак не пішов у виробництво, а сама фірма зазнала фінансових труднощів.

Рисунок автомобіля проекту Такера (1948) з патентної заявки


У 1943 повернувся у Мічиган й заснував «Tucker Corporation».

В грудні 1946 року в пресі з'явились малюнки моделі легкового автомобіля «Такер Торпедо» (англ. Tucker Torpedo). І зовнішній вигляд, і конструкція автомобіля видавалися дуже незвичними. Розробниками планувалось, що опозитний двигун із системою впорскування буде позбавлений розподільних валів у механізмі газорозподілу, а керування клапанами здійснюватиме гідропривід. Кермо планувалося розташувати не зліва, чи справа, а по осі автомобіля. Від коробки передач мали намір відмовитись: крутний момент до ведучих коліс мали передавати гідротрансформатори, встановлені на колінчастому валу. Компонування — задньомоторне, задньопривідне.

У 1948 році з'явився прототип моделі легкового автомобіля «Tucker Torpedo». На колишньому авіаційному заводі у Чикаго було виготовлено 51 штуку майже ідентичних автомобілів. Реальність суттєво скоригувала фантазії творця, але автомобіль все одно вийшов «не таким як в усіх».

Конструкція цього автомобіля була досить передовою й містила багато нетипових на той час технічних рішень. До них належали: центрально розташована фара («око циклопа»), що поверталась у напрямку повороту коліс від керма, незалежна підвіска усіх коліс, що знайшла застосування у європейських виробників авто аж через 20 років. У моторному відсіку розташувався опозитний 6-циліндровий двигун від гелікоптера, а трансмісія отримала вакуумно-електричний механізм перемикання передач. Максимальна швидкість автомобіля становила 190 км/год, а прискорення давало змогу досягати 100 км/год за 10 секунд. Автомобіль мав цікаві рішення з безпеки, наприклад: загартоване лобове скло, що у випадку аварії розсипалося на дрібні шматки, запобігаючи пораненню пасажирів.

Від початку свого існування фірма «Tucker Corporation» мала проблеми з керівництвом та із зовнішнім тиском конкурентів. Конкуренти і політики, пов'язані з Детройтом, всіма силами намагалися дискредитувати Такера та його проект, закидаючи останньому низькі параметри безпеки. Такера, до того ж, звинуватили у фінансових махінаціях й незаконному привласненні 30 млн доларів, отриманих від урядового Комітету з фінансування й реконструкції. У березні 1948 року суд позбавив Такера контролю над фірмою, а 4 листопада 1949 року її закрили. Хоча Такера згодом і виправдали, він не став продовжувати розпочату справу.

Останні роки[ред. | ред. код]

У 1955 році переїхав у Бразилію, де зробив спробу налагодити виробництво із привізних комплектів невеликих дешевих автомобілів під маркою «Такер-Каріока» (англ. Tucker Carioca). Проте і цей проект зазнав невдачі.

Після повернення до США Такер захворів на запалення легенів, як ускладнення від нещодавно виявленого раку легенів, і помер 26 грудня 1956 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]