Ходак Ріддлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ходак Ріддлі»
Автор Рассел Гобан
Назва мовою оригіналу Riddley Walker
Країна Велика Британія Велика Британія
Мова англійська
Жанр наукова фантастика
Видавництво Jonathan Caped
Видано 1980

«Ходак Ріддлі» (англ. Riddley Walker) — науково-фантастичний роман  американського та англійського письменника-фантаста Рассела Гобана, де алхімія порівняна з ядерною енергією, а сюжет розгортається у Великій Британії майбутнього, після «кінця світу». Тут «маленький блискучий хлопчик» грає роль фокусної точки розповіді, що розгортається на уявній нескінченним кількості різних рівнів. Роман написано на уявному діалекті англійської мови з фонетичною транслітерацією кентського акценту. Початок роботи у 1974 році, а завершено у 1980 році.

Зміст[ред. | ред. код]

Події розгортаються через 2 тис. років по тому як сталася ядерна війна, що спустошила Землю та знищила цивілізацію. В результаті людство в своєму розвитку опустилося до часів залізної доби. Події розгортаються у колишній Великій Британії, на території графства Кент, що тепер називається «Внутрішня земля». Більшість його мешканців ніколи не залишала межі проживання. Вони полюють на тварин та збирають метал із зруйнованих машин з — «поганого часу» (період війн та технологій). Церква і держава об'єдналися в одну засекречену установу, чия міфологема, заснована на неправильному тлумаченні історії війни та католицького святого Юстаса з Кентерберійського абатства. Популярним жанром мистецтва є лише вуличний театр Панч і Джуді.

Оповідання ведеться від імені Ріддлі. Йому виповнюється 12 років, час коли він стає повнолітнім та отримує право зватися людиною. Батько дає йому списа для полювання на дикого кабана. Але через 3 дні батько гине на полювання. У відповідь Ріддлі вбиває вожака зграї диких собак та сам очолює їх. Слідом за цим починає свою подорож. Він намагається зіставити сучасність та історію людства, що розповідають в селищі. Його авторитет намагається використали голова селища Авель Гудпарті, розповідаючи спотворену історію світу. Втім собаки ведуть Ріддлі далі.

У підземеллі він рятує Ардшипа Кембрійського, який розповідає, що в старовинному Кентерберрі є згадки про народ Еузи (поєднання імен Ісуса Христа та святого Юстаса), що колись панував над світом. Подорожуючи Ріддлі вивчає історію Еузи. В одній із місцини знаходить залишки пороху та розуміє його потугу. Тепер він стає сильніше за будь-яку людину, оскільки має зброю XV ст. перед зброєю залізного віка. Роман завершується тим, що Ріддлі розуміє нікчемність здобуття влади за допомогою потужної зброї й йде далі в пошуках істини.

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Messic, Penelope (June 1982). «Riddley Walker». Bulletin of the Atomic Scientists. 38: 49. ISSN 0096-3402
  • Mullen, John (13 November 2010). «Riddley Walker by Russell Hoban: Week One, Reconstructed Language». Guardian Book Club. Guardian News and Media Ltd. Retrieved 2012-01-16.