Процедура управління підрозділами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Процедура управління підрозділами[1] або процедури планування бою[2][3][4] (англ. Troop Leading Procedures, TLP) — це систематичний підхід до планування, підготовки та виконання військових операцій на рівні малих підрозділів,[5] зокрема в армії США та Корпусі морської піхоти. Він доповнює військовий процес прийняття рішень (MDMP) на рівні невеликого підрозділу, покладаючи основну відповідальність за планування на командира невеликого підрозділу. Процедура управління підрозділами — це активний процес, який використовується командирами малих підрозділів для аналізу цільового завдання, розробки плану та підготовки до операції. Він розроблений як гнучка та пристосована структура, яка дозволяє командирам своєчасно приймати рішення та забезпечувати успішне виконання цільового завдання. Процедура управління підрозділами складається з ряду кроків, що слугують орієнтиром для командирів невеликих підрозділів щодо дієвого використання своїх ресурсів, та які можна виконувати в будь-якому порядку або одночасно.[6]

З 2022 року ця процедура вивчається та застосовується Збройними Силами України.[7][8]

Етапи процедури управління підрозділами

[ред. | ред. код]

Процедура управління підрозділами складаються з восьми кроків, які є гнучкими та пристосовуються до різних обстав. Ці кроки наступні:

  1. Отримання цільового завдання (англ. Receive the mission): підлеглі командири отримують наказ про виконання цільового завдання, який може бути у формі попереджувального наказу, оперативного наказу (OPORD) або часткового наказу (FRAGO).
  2. Видання попереджувального наказу (англ. Issue a Warning Order): командир видає попереджувальний наказ, щоб дати початкові вказівки підлеглим і почати процес планування.
  3. Складання попереднього плану (англ. Make a tentative plan): командир розробляє попередній план на основі відомостей, доступних на цей час.
  4. Ініціація необхідного руху (англ. Initiate necessary movement): підлеглі командири починають готувати війська, обладнання та припаси для виконання цільового завдання.[9]
  5. Проведення рекогностування (англ. Conduct reconnaissance): командир проводить розвідку для збору відомостей про район операції та перевірки аналізу місцевості.[10]
  6. Завершення планування (англ. Complete the plan): командир допрацьовує план до завершеного вигляду, вносячи необхідні правки на основі нових відомостей або змін в обставі.
  7. Видання бойового наказу (англ. Issue the Operation Order): командир видає оперативний наказ (OPORD), щоб донести план до підлеглих.
  8. Контроль, нагляд і перегляд плану (англ. Supervise preparations and revise the plan, as necessary): командир контролює виконання плану, вносячи необхідні правки для забезпечення його успіху.

Важливо зазначити, що ці кроки не завжди є лінійними та можуть бути пристосовані до конкретних потреб цільового завдання чи обстави.

Список літератури

[ред. | ред. код]
  1. Послідовність та зміст роботи командира з організації бою. (TLP). Sprotyv G7 (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  2. Одноосібне планування бою: TLP у військах США та НАТО – Важливі кроки для ефективного ведення бойових операцій. Сили територіальної оборони ЗСУ (укр.). 24 травня 2023. Процитовано 22 серпня 2024.
  3. Як правильно планувати бій - кілька порад командиру щодо TLP. Мілітарний (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  4. Планування бою: робота командира роти, взводу, відділення з отриманням бойового завдання. Навчальне відео. Sprotyv G7 (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  5. "Army Troop Leading Procedures" - Part-Time-Commander.com
  6. "Troop Leading Procedures (TLP): Ultimate 2023 Guide" - Military Aptitude Tests
  7. Як готують капітанів у Силах ТрО. Сили територіальної оборони ЗСУ (укр.). 21 грудня 2022. Процитовано 20 серпня 2024.
  8. Послідовність та зміст роботи командира з організації бою. (TLP). Sprotyv G7 (укр.). Процитовано 20 серпня 2024.
  9. "Troop Leading Procedures" - Education Connection
  10. "The Troop Leading Procedure" - Civil Air Patrol