Псевдотрохета п'ятикільчаста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Псевдотрохета п'ятикільчаста
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Надклас: Пояскові черви (Clitellata)
Клас: П'явки (Hirudinida)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida)
Родина: Глоткові п'явки (Erpobdellidae)
Рід: Fadejewobdella
Вид: Псевдотрохета п'ятикільчаста
Fadejewobdella quinqueannulata
(Lukin, 1929)
Посилання
Вікісховище: Fadejewobdella quinqueannulata
Віківиди: Fadejewobdella quinqueannulata

Псевдотрохета п'ятикільчаста (Fadejewobdella quinqueannulata) — єдиний вид п'явок роду Fadejewobdella родини Глоткові п'явки (Erpobdellidae).

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Тіло широке, потовщене, проте до переду від пояска поступово звужується. Задній присосок великий. Поверхня тіла гладенька, на спинній стороні є маленькі сосочки. Тіло коричневе або темно-сіре. Довжина тіла до 136 мм при ширині 11 мм.

Ареал виду та поширення в Україні[ред. | ред. код]

Вид поширений на території України та Росії. У Росії — Ростовська область та Краснодарський край. В Україні ареал охоплює Харківську, Дніпропетровську, Сумську та Чернігівську області.

Чисельність і причини її зміни[ред. | ред. код]

Чисельність становить одна, рідше дві особини на 5—8 рослин Sparganium erectum. Причини зміни чисельності: зникнення та знищення тимчасових водойм, перетворення їх на постійні водойми, які не пересихають. Ворогом є хижа велика псевдокінська п'явка Haemopis sanguisuga. Негативним фактором може бути забруднення водойм свинцем з мисливського шроту.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Населяє мілкі водойми, які частково або повністю пересихають на початку осені. Істотною умовою для псевдотрахети п'ятикільчастої є наявність вищих водних рослин Sparganium erectum та Sagittaria sagittifolia. Пазухи їхнього листя, як правило, є притулком для п'явок цього виду.

Охорона[ред. | ред. код]

Псевдотрохета п'ятикільчаста занесена до Червоної книги України, природоохоронний статус виду — вразливий. До заходів охорони відносяться: збереження біотопів, штучне відтворення. Відомостей про розмноження та розведення у спеціальностворених умовах немає.

Посилання[ред. | ред. код]