Південна Росія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Південна Росія або Південь Росії — термін, використовуваний з 1991 року при позначенні Південного та Північно-Кавказького федеральних округів сучасної Російської Федерації[1][2].

Економіка[ред. | ред. код]

Через посушливий клімат економіка півдня Російської Федерації носить переважно сільськогосподарський характер, велику роль відіграють також підприємства легкої промисловості (наприклад, у Курську, Краснодарі, Ставрополі). Важка промисловість розвинена слабо і наявна переважно у великих містах (таких як Ростов-на-Дону, Волзький, Таганрог).

Політика[ред. | ред. код]

Регіони півдня Російської Федерації до початку 2000-х років входили до так званого червоного поясу, що багато в чому обумовлено значною часткою сільського населення з відповідною ментальністю на противагу регіонах Північно-Заходу і Уралу, що входили до синього. Це призвело до слабкості громадянського суспільства, його недостатнього впливу на прийняття рішень місцевою владою. На відміну від Російської Півночі і Центру країни на Півдні довгий час не було жодного великого центру, однак в останні роки ним є Ростов-на-Дону, що конкурує з такими містами як Краснодар і Волгоград.

Регіони[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]