Пінявка вербова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пінявка вербова

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Родина: Пінявкові (Aphrophoridae)
Рід: Aphrophora
Вид: Пінявка вербова
Aphrophora salicina
(Goeze, 1778)
Посилання
Вікісховище: Aphrophora salicina
Віківиди: Aphrophora salicina
NCBI: 2025102

Пінявка вербова, пінниця вербова[1], антофора вербова (Aphrophora salicina) — вид шиєхоботних комах родини пінявкових (Aphrophoridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Європі, Марокко, Середній Азії (Закавказзя, Алтай, Казахстан, Узбекистан та Киргизстан) та Північній Азії (Сибір, Забайкалля, Приморський край).

Опис[ред. | ред. код]

Личинка у пінному гнізді

Імаго завдовжки від 8,6 до 10,3 мм. Голова, переднеспинка, щиток і передні крила вкриті щетинками. На голові у них одна пара складних і одна пара звичайних очей. Відношення довжини тімені до його ширини разом з очима становить від 0,31 до 0,37. Губа сильно опукла. Фронтокліпеус із центральною смугою з обох боків, обмеженою рядом точок. Тім'яна пластинка вдвічі ширша за довжину. Гладкі і підняті на сильно пунктированій тім'яній частині середня лінія і задній край. Колір передніх крил рівномірно зеленувато-жовтий зі світлішими жилками в передній частині. Дорослі особини добре стрибають, використовуючи для стрибка всі три пари ніг.

Личинки темного забарвлення, оточені пінистою слинною речовиною, яку вони виділяють із задньої частини.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зимують яйця. Личинки вилуплюються навесні і живляться, висмоктуючи пагони верби. Після метаморфозу дорослі особини з'являються в червні та липні і живляться пагонами. Харчування личинок обмежує ріст пагонів, а живлення дорослих комах викликає згодом появу кільцеподібного здуття.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природа острова Хортиця. Колективна монографія / Охріменко С. Г., Шелегеда О. Р., Козодавов С. В., Бусел В. А., Петроченко В. І., Жаков О. В., Муленко М. А., Карпенко Г. О., Василенко С. В., Головаха Р. В. — Запоріжжя: Національний заповідник «Хортиця», 2016. — Вип. 2. — c. 107