Пісуар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Футбольний німецький пісуар
Про автономне об'єднання дивіться статтю Південно-Східна Українська Автономна Республіка

Пісуа́р (фр. pissoir від pisser — «мочитися») — округлий предмет з фаянсу або іншого матеріалу, що кріпиться на стіні і під'єднується до каналізації і (не завжди) водопроводу.

Пісуари в громадському туалеті

Пісуари встановлюють у туалетах на площах і вулицях для сечовипускання; вимагає періодичної дезінфекції.

Історія[ред. | ред. код]

До недавнього часу пісуари застосовувалися лише у громадських вбиральнях. Вони мали переваги порівняно з унітазами: не вимагали окремих кабінок. Зараз відомі моделі пісуарів, розрахованих на приватні ванні кімнати, причому пісуар йде в одній колекції з раковиною, унітазом і біде, які виробляють в одному стилі. Залежно від способу монтажу, пісуари діляться на настінні й підлогові. За розташуванням зливного пристрою: з зовнішнім та внутрішнім зливом.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Фотографія оригіналу роботи Дюшана, зроблена Альфредом Стігліцем, як тло була обрана картина Хартлі Марсдена «Війни»[1]
  • Незважаючи на те, що слово «пісуар» є французьким за походженням, у сучасній французькій мові воно вже не вживається. Замість нього вживається слово «urinoir» (букв. — «сечівня»).
  • У грудні 2004 року в результаті опитування серед британських професіоналів з мистецтва робота Дюшана «Фонтан», що є пісуаром виробництва JL Mott Iron Works, була визнана найбільш впливовим твором XX століття[2], набравши 64% голосів і випередивши тим самим картину Пікассо «Авіньйонські дівчата».[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tomkins, Duchamp: A Biography, p. 186.
  2. Duchamp's urinal tops art survey (en-GB). 1 грудня 2004. Процитовано 31 жовтня 2021. 
  3. Наибольшее влияние на искусство XX века оказал писсуар. NEWSru.com (рос.). 2 грудня 2004. Процитовано 31 жовтня 2021. 

Посилання[ред. | ред. код]