Пітер Л Херд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітер Л. Херд
Народився
Едмунтон, Альберта, Канада
Країна  Канада
Місце проживання Едмонтон
Діяльність Біологія, психологія
Відомий завдяки довжина пальців і співвідношення пальців, соціальна поведінка, особливо в конфлікті
Alma mater Карлтонський університет, Університет Саймона Фрейзера, Стокгольмський університет
Заклад Альбертський університет і Техаський університет

Пітер Л. Херд[ред. | ред. код]

Пітер Л. Херд — науковець, який спеціалізується на біології[1]. Він є доцентом відділу біокогніції кафедри психології та Центру нейронаук Університету Альберти[2]. Головна мета його досліджень - це вивченні еволюції агресивної поведінки, включаючи дослідження агресії, спілкування та іншої соціальної поведінки, яка має місце між тваринами з суперечливими інтересами. Одним із основних інструментів для цього дослідження є математичне моделювання[3] (генетичні алгоритми та теорія ігор - головним чином). Чому та як процес статевої диференціації породжує індивідуальні відмінності в соціальній поведінці, теж цікавить Пітера.

Херд провів дослідження щодо співвідношення пальців, яке свідчить про позитивну кореляцію у чоловіків між агресивною схильністю та співвідношенням довжини безіменного пальця до вказівного. Вони привернули значну увагу ЗМІ, про них повідомили BBC[4], The New York Times[5], Discover Magazine [3] Scientific American Mind National Geographic[6] і Джей Лено[7].

Дослідження[ред. | ред. код]

Еволюція сигналізації тварин[ред. | ред. код]

Деякі з найбільш цитованих статей Херда стосуються еволюції шлюбних проявів, зокрема ідеї про те, що статево відібрані риси еволюціонували, щоб використовувати раніше існуючі упередження в сенсорних системах або системах розпізнавання їх приймачів, а не бути неповноцінними проявами. Херд виступає проти принципу обмеження спілкування тварин, демонструючи еволюційну стабільність звичайних проявів загрози (не пов’язаних з обмеженнями) за допомогою ігрових теоретичних моделей. Додаючи емпіричну підтримку цій теоретичній роботі, Херд також стверджував, що прояв загрози у птахів і прояв голови у ящірки Anolis carolinensis є звичайними сигналами, а не недоліками. Херд пояснює перевагу моделей інвалідності в біології використанням простих сигнальних ігор, які не здатні змоделювати звичайну сигналізацію.

Агресивність[ред. | ред. код]

Херд класифікував моделі бойової поведінки на ті, що обумовлені: 1) бойовими здібностями (він же потенціал утримання ресурсів), 2) сприйнятою цінністю перемоги та 3) агресивністю, і стверджує, що якщо варіація останньої риси - агресивності - існує в біологічно значущий спосіб, його слід закріпити на все життя на ранній стадії розвитку. Багато досліджень як на людях, так і на тваринах свідчать про те, що міжіндивідуальні варіації агресивності дорослих значною мірою організовані пренатальним впливом андрогенів. Співвідношення цифр (2D:4D, відношення довжини вказівного до безіменного пальців) широко використовується як проксі-міра пренатального впливу тестостерону. Херд продемонстрував, що чоловіки з більш жіночим типовим співвідношенням цифр демонструють меншу агресивну тенденцію, ніж чоловіки з більш чоловічим співвідношенням цифр.

Розрядне співвідношення[ред. | ред. код]

Серед інших своїх досліджень співвідношення пальців Херд продемонстрував, що, незважаючи на відсутність різниці у співвідношенні пальців між статями у більшості лабораторних мишей, дитинчата, які вагітніли поруч із братами, мають більший коефіцієнт пальців, ніж ті, чиї сусіди по матці були сестрами, і що великі відмінності у співвідношеннях цифр між популяціями можна пояснити правилом Аллена та правилом Бергмана.

Академічна історія[ред. | ред. код]

Під сильним впливом анархо-панк-руху та таких впливів, як Джонатан Козол і школа Саммергілла А. С. Нілла, у дитинстві Херд був захопленим членом студентської групи безкоштовних шкіл, але без ентузіазму відвідував середню школу Colonel By. Потім він отримав ступінь бакалавра в Карлтонському університеті, Канада в 1990 році, а потім ступінь магістра в 1993 році в Університеті Саймона Фрейзера. Він переїхав до Швеції, щоб отримати ступінь доктора філософії в Стокгольмському університеті (присуджено в 1997 році), а потім вступити на постдокторську стипендію з Майком Райаном в Техаському університеті. Потім Херд став викладачем Техаського університету в 2000 році до 2001 року, коли він переїхав до Університету Альберти, Канада, як доцент. У 2007 році Херд отримав звання доцента.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Біологія. Вікіпедія (укр.). 11 листопада 2022. Процитовано 4 грудня 2022.
  2. Альбертський університет. Вікіпедія (укр.). 23 травня 2022. Процитовано 4 грудня 2022.
  3. Математична модель. Вікіпедія (укр.). 16 вересня 2022. Процитовано 4 грудня 2022.
  4. BBC. Вікіпедія (укр.). 30 липня 2022. Процитовано 4 грудня 2022.
  5. Нью-Йорк таймс. Вікіпедія (укр.). 24 липня 2022. Процитовано 4 грудня 2022.
  6. National Geographic (журнал). Вікіпедія (укр.). 4 липня 2022. Процитовано 4 грудня 2022.
  7. Джей Лено. Вікіпедія (укр.). 5 листопада 2022. Процитовано 4 грудня 2022.
  8. Signalling theory. Wikipedia (англ.). 2 грудня 2022. Процитовано 4 грудня 2022.