Райка дивовижна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Райка дивовижна
Райка дивовижна
Райка дивовижна
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: Райкові
Рід: Pseudis
Вид: Райка дивовижна
Pseudis paradoxa
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Pseudis paradoxa
Віківиди: Pseudis paradoxa
EOL: 1039263
ITIS: 662731
МСОП: 55904
NCBI: 43558

Райка дивовижна (Pseudis paradoxa) — вид земноводних з роду Pseudis родини Райкові.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 4,5—7 см. Голова трикутна. Очі великі та опуклі. Часто видніються над поверхнею води. Шкіра дуже слизька, тому легко вислизає від ворогів. Лапи великі, з плавальними перетинками між пальцями. Кожен палець має додатковий суглоб, що забезпечує свободу рухів. Забарвлення зеленого кольору з темно-зеленими до оливково-зеленими смугами. У самиць горло яскраве з хаотичними білуватими цяточками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Дивовижна райка зустрічається в важкодоступних лісових районах, тому розповсюджена досить широко. Віддає перевагу застійним, зарослим рослинністю водоймищам, оскільки в таких місцях їй зручно ховатися. При щонайменшій небезпеці вона блискавично ховається під водою і зачаюється у водних кущах. Усе своє життя вона проводить у воді, і рідко коли вибирається на берег. Вона постійно перебуває в русі, а коли відпочиває, то на поверхні води видніються лише її великі очі і ніздрі. Звуки, що їх видають дивовижні райки, нагадують виск поросят.

Пуголовки дивовижної райки живляться різноманітним рослинним кормом. Дорослі особини поїдають дрібних водних тварин, яких вони сполохують з мулистого дна водоймища і проковтують. Пальцями передніх кінцівок викопує з донного мулу дрібних ракоподібних. Пуголовкам, які стрімко ростуть, потрібно набагато більше корму, ніж дорослим райкам. Вони постійно зайняті пошуками їжі.

Вода для цієї райки є місцем розмноження і вирощування потомства. Шлюбний період починається у сезон дощів. Самиця відкладає яйця у калюжі. Пуголовки сягають 27 см. Під час метаморфозу пуголовка втрачає зябра, у неї розвиваються легені. Водночас виростають кінцівки, а округла форма видозмінюється в коротке, незграбне тіло жаби з широкою головою і опуклими очима. Хвіст коротшає, і пуголовка щоденно зменшується у розмірах. Доросла особина виглядає, як райка середнього розміру, довжина якої складає всього 1/4 розміру пуголовки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Колумбії, Венесуелі, Гаяні, Суринамі, Гвіані, Перу, Бразилії, Болівії, а також на о. Тринідад.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dave Showler: Frogs and Toads. St. Martin's Press, New York 2004, ISBN 0-312-32241-0, S. 151.
  • Grzimek, Bernhard Het leven de dieren deel V:Vissen (II) en amfibieën, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 498 ISBN 90 274 8625