Реакція Тищенка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реа́кція Ти́щенка (також реа́кція Кля́йзена — Ти́щенка) — реакція диспропорціювання альдегідів у неводному середовищі під дією алкоксидів. Альдегід-естерне диспропорціювання за Тищенком.

Реакція полягає в окисненні однієї молекули іншою (аналогічно до реакції Канніццаро) і поєднанні продуктів взаємодії в естер:

Ця реакція була відкрита у 1906 році російським хіміком В'ячеславом Тищенком[ru] і доповнена Людвігом Кляйзеном.

Механізм[ред. | ред. код]

Взаємодія відбувається у безводному середовищі у присутності алкоголятів алюмінію або титану, що відіграють роль гомогенного каталізатора. Рідше застосовуються алкоголяти лужних і лужноземельних металів (натрію чи магнію).

Механізм реакції подібний до реакції Канніццаро і протікає через стадію 1,3-гідридного зсуву:

Реакція у присутності алкоголяту натрію

Реакція може також протікати за перехресним механізмом — при взаємодії різних альдегідів.

У реакції Тищенка можуть також мати місце побічні продукти — результат введення до естеру алкоксильної групи від каталізатора[1]:

Побічна реакція

Для мінімізації перебігу небажаних реакцій взаємодію проводять за низьких температур і при малих кількостях алкоголяту.

Додатково хід реакції може каталізуватися комплексами родію, органоактинідами, амідами лужноземельних металів, а для ароматичних альдегідів також і карбонілом Na2[Fe(CO)4][2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tishchenko Reaction. organic-chemistry.org. Organic Chemistry Portal. Архів оригіналу за 10 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2015. (англ.)
  2. Smith, Michael B. March's Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure. — 7th. — Hoboken, New Jersey : John Wiley & Sons, 2013. — С. 1564—1565. — ISBN 978-0-470-46259-1. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]